Bebeğiniz henüz konuşamıyor olabilir fakat bebeğiniz sürekli olarak sizin sesinizin tonlamasını ve ritmini dinler. Henüz ne dediğinizi anlayamasa da, beyni dil gelişimi edinmek için sürekli araştırma halinde olduğu için sizi takip eder.
Henüz size cevap veremeyen biriyle konuşmak garip gelebilir ancak uzmanlar bize bir çocuğun zekası ile onunla konuşulan kelime sayısı arasında doğrudan bir bağlantı olduğunu söylüyor.
Bebeğinize Kitap Okuyun
Bebeğinize basit görsellerden oluşan kitaplar gösterin ve kitabın içindekileri onun yüzüne bakarak anlatın. Yüzünüzü de görebiliyorsa, okuduğunuz kitaba daha fazla ilgi duyacaktır.
Onu Kucağınıza Alın ve Evi Turlayın
Bebeğinizi kucağınıza aldığınızda yüzünü öne doğru bakarken evde gezin ve etrafta gördüklerinizi ona anlatın.
Mimiklerine Cevap Verin
Eğer bebeğiniz sesler çıkarmaya başladıysa göz teması kurun ve onun sırası bittiğinde dinlediğinizi ve anladığınızı belirten cümleler kurun. Bu onu cesaretlendirmek için iyi bir çalışma olacaktır.
Ona Şarkılar Söyleyin
Mükemmel bir sesinizin olmadığını düşünseniz bile şarkı söyleyin. Bebekler şarkı dinlemekten çok hoşlanırlar, özellikle söyleyen sizseniz.
Ona Gününüzün Nasıl Geçtiğini Anlatın
Bebeğinizle ne yaptığınızı ve günlük rutininizi ona anlatın. Bunu onun bezini değiştirirken yapabilirsiniz.
Onunla Konuşurken Tonlamanıza Dikkat Edin
Bebeğinizle konuşurken iç güdülerini harekete geçirmek için daha yavaş, daha yüksek ve şarkı söyleyen seslerle konuşun. Araştırmalar, şarkı söyleyen bir sesle konuşmanın bebeklerin dile erişmeye başlamasına yardımcı olduğunu ve daha yüksek ses perdesinin bebeklerin duymasını kolaylaştırdığını gösteriyor. Uzatılmış sesli harfler dilin seslerini ve ritimlerini duymaya başlamasına yardımcı olacaktır.
Onunla Konuşması İçin Çevresindeki Herkesi Teşvik Edin
Büyükanne-büyükbaba ve bakıcılara bebeğinizin gelişen beyni için konuşmanın ne kadar önemli olduğunu söyleyin. Onları bebeğinizle konuşmanın yollarını bulmaya teşvik edin. Böylece iletişimi daha hızlı ve en iyi şekilde gelişecektir.
İlgili
İlgili yazılar
Anne için Emzirmenin Önemi
Yeni Doğan Bebek Emzik Kullanabilir mi?
Çocuklarda Sık Yaşanan Ayak Sorunları Nelerdir?
Çocukların ayaklarında gelişen bozuklukların erken tanısı son derece önemlidir. Bu ayak sorunlarını iki farklı kategoriye ayırabiliriz. Çocukların yüzde 60, 70,…
Masallar Çocukları Nasıl Etkiler?
Asırlardır anlatılan ve dilden dile dolaşan masalların çocuklar üzerindeki etkisi büyüktür. Esasına baktığımızda olağanüstü olaylar gibi görünen, ama çoğu zaman…
Bebeklerle Oynanabilen Oyunlar Nelerdir?
Bebekler için oyun, onların gelişiminin en önemli kısmı olarak kabul edilir. Gelişimi süresince zihinsel, duygusal ve sosyal gelişimine katkı sağlamak…
Hamilelikte Kansızlık Nedir?
Hamilelik döneminde anne adaylarının vücutlarındaki kan miktarı artar ve böylece buna bağlı olarak artan kapasitenin karşılanmamasıyla gebelikte kansızlık görülebilir. Birçok…
Prematüre Bebeklerin Beslenmesi
Prematüre bebekler genellikle miadında doğanlara oranla daha sık beslenirler ve beslenme süreleri de daha uzundur. Daha sık beslenen bebeklerin altlarını…
Bebekler Neden Huzursuz Emer?
Hamileliğin ilk haftalarında düzenli bir emzirme takvimi oluşabilir. Sonrasında genellikle bu düzene bağımlı olarak ilerleme sağlanır. Eğer bebeğinizin bir düzeni…
Emzirme Döneminde Kafein Tüketimi Nasıl Olmalı?
Tüketilen tüm besinlerden alınan kafein kana karışır ve besinlerden alınan oranla anne sütüne geçer. Günlük alınan miktar 400 mg’ı aşarsa,…
6. Aydan Sonra Beslenme Önerileri
Hamilelik, doğum, yüzündeki ilk gülümseme, çıkardığı ilk dişin heyecanı, attığı ilk adım. Tüm bu heyecanlı süreçler göz açıp kapayıncaya kadar…