Yeni doğmuş bebeğinizin cildi her ne kadar mükemmel gözükse de henüz çok hassastır. Yeni doğan cildinin kalınlığı, geçirgenliği ve ph’ı erişkin cildinden faklı olduğu için dış etkenlere ve hasarlara karşı oldukça dayanıksızdır. Yeni doğan bebeklerin cildi oldukça hassastır. Hassas olan ciltlerinin doğal bariyer fonksiyonunun bozulmaması, temasa bağlı olarak tahriş ve alerji olmaması ya da çevresel faktörlerin zararlı etkilerine bağlı bir durum oluşmaması için yeni doğan bebeklerinin cilt yapısının ince olduğunu ve özel bir bakım gerektiğini unutmamak gerekir.
Bebeklerin cildi yetişkin cildi ile karşılaştırıldığında, bebek cildi %20-30 oralarında daha incedir. Kuruluk eğilimi ve nem kaybı daha fazladır. Hassas olan ciltleri alerjilere ve tahrişlere daha yatkındır.
Cilt vücudun en büyük organıdır. Yeni doğan bebeklerde, cildin en ince ve üstteki koruyucu tabakası epidermistir. Kolajen ve elastin, dermiste bulunan iki protein olup deriye destek ve esneklik sağlar. Yağ ve lenf dokusunu içeren en içteki tabaka hipodermis; epidermis ve dermis için taban oluşturur.
Yeni doğan bebeğin derisi yapısal ve işlevsel açıdan farklı olduğu için bu hassas cildi zararlı etkilerden korumak ebeveyn için önemli bir görevdir.
İşte bilmeniz gereken bazı ipuçları;
Nemi cilde hapseden, kuruluğu önleyerek ciltte kalıcı bir nemlenme sağlayacak ürün kullanmak bebeğinizin, deri bariyerinin olgunlaşmasına ve yenilenmesine katkı sağlayarak cildini koruyacaktır.
Bebeklerin hepsi vücudunun tamamını kaplayan verniks tabakasıyla dünyaya gelir. Cildi kaplayan bu kremsi tabaka bebeğin sağlığı için oldukça faydalıdır ve bebek dış dünyaya adapte olmaya çalışırken de bu tabaka sayesinde korunur ancak bebek birkaç gün sonra yağ ve ölü deri hücrelerinden oluşan bu katmanı kaybeder. Bu nedenle çevresel faktörleri de göz önünde bulundurduğumuzda yeni doğan bebeklerde cilt bakım ürünlerinin kullanılması gerekir. Özellikle bebek yağı, bebeklerin kuruyan ciltleri için iyi bir nemlendirici görevi görür. Üstelik vitamin bakımından zengin bileşenlerle hazırlandıkları için içeriğindeki vitaminler sayesinde cilt için oldukça besleyicidir.
Bebeğinize bakım yaparken bebek yağı kullanmak, cildinde bir kuruluk varsa derisinin rahatlamasına yardımcı olur. Dermatolojik olarak test edilmiş, boya içermeyen ve alerji yapma riski en aza indirilmiş ürün kullanmaya özen gösterin.
Ciltte kalıcı bir nemlenme sağlayan bebek yağı, bebeğinizin cildini derinlemesine temizleyerek pişik oluşumunu önler, alt temizliğinde ve bebek masajında kullanılarak bebeğinizi rahatlatmaya yardımcı olur.
İlgili
İlgili yazılar
Süt Dişleri Nasıl Koruyabiliriz?
Bebek Ayakkabı Ölçüsü Nasıl Alınır?
Bebeklerde Konak Nedir, Nasıl Geçer?
Bebeğiniz Ne Zaman Yürümeye Başlayacak?
Bebeklerde İşitme Nasıl Gelişir?
Çocuklarda Sık Yaşanan Ayak Sorunları Nelerdir?
Çocukların ayaklarında gelişen bozuklukların erken tanısı son derece önemlidir. Bu ayak sorunlarını iki farklı kategoriye ayırabiliriz. Çocukların yüzde 60, 70,…
Masallar Çocukları Nasıl Etkiler?
Asırlardır anlatılan ve dilden dile dolaşan masalların çocuklar üzerindeki etkisi büyüktür. Esasına baktığımızda olağanüstü olaylar gibi görünen, ama çoğu zaman…
Bebeklerle Oynanabilen Oyunlar Nelerdir?
Bebekler için oyun, onların gelişiminin en önemli kısmı olarak kabul edilir. Gelişimi süresince zihinsel, duygusal ve sosyal gelişimine katkı sağlamak…
Hamilelikte Kansızlık Nedir?
Hamilelik döneminde anne adaylarının vücutlarındaki kan miktarı artar ve böylece buna bağlı olarak artan kapasitenin karşılanmamasıyla gebelikte kansızlık görülebilir. Birçok…
Prematüre Bebeklerin Beslenmesi
Prematüre bebekler genellikle miadında doğanlara oranla daha sık beslenirler ve beslenme süreleri de daha uzundur. Daha sık beslenen bebeklerin altlarını…
Bebekler Neden Huzursuz Emer?
Hamileliğin ilk haftalarında düzenli bir emzirme takvimi oluşabilir. Sonrasında genellikle bu düzene bağımlı olarak ilerleme sağlanır. Eğer bebeğinizin bir düzeni…
Emzirme Döneminde Kafein Tüketimi Nasıl Olmalı?
Tüketilen tüm besinlerden alınan kafein kana karışır ve besinlerden alınan oranla anne sütüne geçer. Günlük alınan miktar 400 mg’ı aşarsa,…
6. Aydan Sonra Beslenme Önerileri
Hamilelik, doğum, yüzündeki ilk gülümseme, çıkardığı ilk dişin heyecanı, attığı ilk adım. Tüm bu heyecanlı süreçler göz açıp kapayıncaya kadar…