Blog Post

İlk Adım Ayakkabısını Ne Zaman Almalısınız?
Ayakkabı

İlk Adım Ayakkabısını Ne Zaman Almalısınız? 

Bebeğinizin ilk adım ayakkabısını almak için ne kadar sabırsız olduğunuzu biliyoruz fakat bunun için acele etmemelisiniz. Bebeğiniz tek başına yürümeye başlayana kadar ayakkabıya ihtiyaç duymaz. Yürümeye başladıktan sonra ayakkabı almak çok daha sağlıklı olur. Çocuğunuz yürümeye başlamadan önce ayakkabı giydirmemelisiniz. Özellikle evde giydirmeyin, dışarda yürüdüğü zamanlar için giydirebilirsiniz. Evdeyken çorap ya da panduf giymesi yeterlidir. Bu şekilde hem ayakları normal bir şekilde büyür hem de sağlıklı bir şekilde kas gelişimi, parmak kavrama yetenekleri gelişir. Ayakkabı alırken doğru numarayı almanız sağlığı açısından çok önemli.

Bebeğinizin zemini hissetmeni için çıplak ayakla basması önerilir. Bu dönemde bebeklerin ayak iskelet sistemi hızla gelişmektedir. Ayak ısısını korumaya dikkat etmelisiniz. Gelişimi açısında çok önemli.

İlk adım döneminde bebeğinizin ayakkabısının; bileği kavrayan, esnek, anatomik, hafif ve geniş tabanlı olmasına özen gösterin. Gelişim sürecinde ayak kavislerini destekleyen hafif ayakkabılar tercih edilmelidir. Alacağınız ayakkabı nefes alabilen bir yapıya sahip olmalıdır. Sentetik ve suni deri malzemeye sahip ayakkabılardan kaçınmalısınız. Deri ayakkabılar bebeklerin yere daha sağlam basmasını sağlar. Düşmelerini engeller.

Rahat bir ayakkabı mı, şık bir ayakkabı mı?

Bebeğiniz için ayakkabı alırken dikkat etmeniz gereken en önemli şey ayakkabının rahatlığı. Şıklığının ötesinde onun ayağına zarar vermeyen, koruyan, destekleyecek modellere yönelmelisiniz. Seçim yaparken cırt cırtlı, bağcıklı veya tokalı modeller tercih ederseniz, bebeğinizin ayak topuğu herhangi bir kayma yapmaz.

Sert tabanlı ayakkabılar yerine yumuşak tabanlı ayakkabıları tercih ederseniz bebeğinizin yürümesi daha kolay olur. Yumuşak tabanlı ayakkabılar ayaklarını incitmez.

Ayakkabı seçimini yanlış yaparsanız ne olur?

Yaygın olarak kullanılan plastik ayakkabılar, çocuğun ayaklarını yeterince sarmayan ayakkabılar bebeklerin ayak sağlığını olumsuz etkileyebilir. Yeni yürümeye başlayan bebeklerin düşmeleri sakatlıklara bile sebep olabilir. Bundan dolayı ayakkabıların tabanlarının ne kaygan ne de yeri çok tutan nitelikte olmalıdır. Sert, destekli ayakkabılar bebekler için uygun olmadığı için tercih edilmemelidir. Ayakların hareket kabiliyetlerini kısıtlayabilirler. Çocuklardaki küçük ayak problemlerinin çoğu zamanla düzelir. Ancak yine de çocuğunuz ayak yapısı ile ilgili endişeleriniz varsa bir ortopedi uzmanına başvurmalısınız.

İlgili yazılar