Blog Post

Çocuklarda Sık Yaşanan Ayak Sorunları Nelerdir?
Ayakkabı

Çocuklarda Sık Yaşanan Ayak Sorunları Nelerdir? 

Çocukların ayaklarında gelişen bozuklukların erken tanısı son derece önemlidir. Bu ayak sorunlarını iki farklı kategoriye ayırabiliriz. Çocukların yüzde 60, 70, bazı çalışmalara göre 80’inde hafif düztabanlık ve hafif içe basma problemi gözlenmektedir.
Bebeklerin çok büyük kısmında 5 yaşına kadar düztabanlık görülebilir. Çocuğun ayağını basarken düz, otururken veya parmak uçlarındayken normal ayak içi girintisinin görülmesi durumunda esnek düztabanlıktan bahsedebiliriz. Esnek düztabanlık, zaman içinde tedaviye ihtiyaç duymadan düzelir. Ancak bu durumun ergenlik dönemine kadar devam etmesi durumunda ayak tabanında ağrı oluşmaya başlar. Bu durumda doktora gidilmesinde yarar vardır.
Çocukların ayaklarında görülen bazı sorunlar zamanla düzelebiliyor. Ancak bazı sorunlar da kalıcı problemlere neden olabiliyor. Çocuğunuzun ayak gelişiminin normal ilerleyip ilerlemediğini, ayağındaki sorunun tedavi gerektirip gerektirmediğini, ayak konusunda uzman bir doktora başvurarak öğrenebilirsiniz.
Bebekler ilk adımı attıklarında büyük heyecan duyarlar. Bu durum ebeveynler için de çok önemli, mutlu ve heyecan verici bir andır. Ebeveynler bu heyecanla hemen bebeklerine gidip ayakkabı alıyorlar. Bbu, uzmanlar tarafından önerilmiyor. Bir diğer önemli yanlış da çocukların ayak sağlığına çok fazla dikkat edilmemesi. Anneler çocuklarının her şeyiyle ilgilenirler. En ufak bir değişikliğe dikkat ederler. Ancak ayakları ihmal etme alışkanlığı yüzünden bazen bu hayattaki en değerli varlıklarının ayaklarına gereken özeni göstermezler. Oysa ki onların gelecekte yaşayacakları ayak sorunları işte tam da bu yaşlarda oluşmaya başlar. Çocukların ayakları çok hızlı büyür. 12 yaşındaki bir çocuğun ayakları neredeyse bir yetişkin ayağı kadar büyüktür. Bu gelişim sırasında dikkat edilmezse, çocuğun ayaklarında bacak ve sırt gibi vücudun diğer kısımlarında da problemlere yol açabilen çok önemli bozukluklar oluşabilir.

İlgili yazılar