Bebekler için oyun, onların gelişiminin en önemli kısmı olarak kabul edilir. Gelişimi süresince zihinsel, duygusal ve sosyal gelişimine katkı sağlamak için en eğlenceli yol, oyunlardır. En önemli görev, bebeğin düzgün beslenmesi ve uyku düzeninin sağlanması olsa da sağlıklı gelişimin tamamlanabilmesi için onun bilişsel ve ruhsal gelişimine katkı sunmak çok önemlidir.
2.ay: Bebeğinizle karşılıklı konuşmanız, onun için en eğlenceli ve en eğitici aktivite olabilir. Konuşmanız sırasında sesinizi yükseltip alçaltarak ilgisini daha da yüksek tutabilirsiniz. Karnı acıktığında “karnın çok acıktı, ondan ağlıyorsun, seni anlıyorum, hadi gel karnını doyuralım” gibi cümleler kurun, anlamadığını düşünseniz de anlayacağından emin olabilirsiniz.
3.ay: El ve ayak hareketleri arttığından ve seslere olan duyarlılığı ilerlediğinden dolayı sesli oyuncaklar verebilirsiniz. Farklı renk ve şekillerdeki çıngıraklı oyuncaklar, diş kaşıyıcılar verebilirsiniz.
4.ay civarında, yüz üstü olarak bebek oyun halısına yatırın ve siz de yanına yatın. Size yakın olsun ama ulaşamayacağı bir yerde olsun, ona şarkılar söyleyin, bol bol gülün, eğlenin, eğlendirin.
5.ay: Elinize alacağınız bir oyuncağı göreceği şekilde bir elinizden diğerine geçirin, onun eline de bir oyuncak vererek aynısını yapmaya teşvik edin. Kucağınıza alıp yüz ifadelerinizi taklit etmeye çalışın, bol bol gezintiye çıkın, doğa yürüyüşleri yapın.
6.ay: Bebeğinizi kucağınıza alın ve elinize de bir kalın sayfalı kitap alın. Sayfaları ellemesine izin vererek birlikte kitap okuyun, çizimleri gösterin, sesinizi yükseltip alçaltarak dikkati yüksek tutun.
7.ay: En eğlenceli oyun Ceee oyunudur. Ellerinizi yüzünüze açıp kapatın, zamanla sizi taklit etmeye başlayacaktır. Bir bardağın içine katı şeyler koyun, diğer boş bardağa doldurmaya çalışmasına izin verin, böylelikle ince motor becerilerini destekleyin.
8.ay: Bebekler, yavaş yavaş hareketlenecek bir yerlere tutunarak ayakta durmaya çalışacaktır. Onunla birlikte şarkılar söylemek, hayvan ve doğa seslerini taklit etmek, müzik açıp birlikte dans etmek çok önemlidir. Özellikle dans etmesini teşvik etmek, beden hakimiyeti kazanmasında ve dengeyi öğrenmesinde etkilidir.
İlgili
İlgili yazılar
Anne için Emzirmenin Önemi
Yürüteç Kullanmak Doğru Mu?
Hamilelikte Spor Yapmanın Önemi
Hamilelik Döneminde Nasıl Beslenmelisiniz?
Anne Ne Zaman Bebeği Bırakıp İşe Başlamalı?
Çocuklarda Sık Yaşanan Ayak Sorunları Nelerdir?
Çocukların ayaklarında gelişen bozuklukların erken tanısı son derece önemlidir. Bu ayak sorunlarını iki farklı kategoriye ayırabiliriz. Çocukların yüzde 60, 70,…
Masallar Çocukları Nasıl Etkiler?
Asırlardır anlatılan ve dilden dile dolaşan masalların çocuklar üzerindeki etkisi büyüktür. Esasına baktığımızda olağanüstü olaylar gibi görünen, ama çoğu zaman…
Bebeklerle Oynanabilen Oyunlar Nelerdir?
Bebekler için oyun, onların gelişiminin en önemli kısmı olarak kabul edilir. Gelişimi süresince zihinsel, duygusal ve sosyal gelişimine katkı sağlamak…
Hamilelikte Kansızlık Nedir?
Hamilelik döneminde anne adaylarının vücutlarındaki kan miktarı artar ve böylece buna bağlı olarak artan kapasitenin karşılanmamasıyla gebelikte kansızlık görülebilir. Birçok…
Prematüre Bebeklerin Beslenmesi
Prematüre bebekler genellikle miadında doğanlara oranla daha sık beslenirler ve beslenme süreleri de daha uzundur. Daha sık beslenen bebeklerin altlarını…
Bebekler Neden Huzursuz Emer?
Hamileliğin ilk haftalarında düzenli bir emzirme takvimi oluşabilir. Sonrasında genellikle bu düzene bağımlı olarak ilerleme sağlanır. Eğer bebeğinizin bir düzeni…
Emzirme Döneminde Kafein Tüketimi Nasıl Olmalı?
Tüketilen tüm besinlerden alınan kafein kana karışır ve besinlerden alınan oranla anne sütüne geçer. Günlük alınan miktar 400 mg’ı aşarsa,…
6. Aydan Sonra Beslenme Önerileri
Hamilelik, doğum, yüzündeki ilk gülümseme, çıkardığı ilk dişin heyecanı, attığı ilk adım. Tüm bu heyecanlı süreçler göz açıp kapayıncaya kadar…