Blog Post

Ayak Gelişimi İçin Ayakkabının Önemi
Ayakkabı

Ayak Gelişimi İçin Ayakkabının Önemi 

Uzun süren emekleme döneminden sonra çocuğunuzun attığı ilk adım, söylediği ilk kelime kadar önemlidir. İlk adımı attığını görünce heyecanla bebeğe hemen ayakkabı almanın çok doğru bir yaklaşım olmadığını belirten uzmanlar, çocuğun yalın ayak ve çorapla yürümesinin ayak kaslarının normal gelişmesi açısından daha yararlı olduğunu söylüyor. Birkaç hafta bu şekilde yürüdükten sonra ayakkabı alabilirsiniz. Elbette alacağınız ayakkabının doğru olduğundan ve ayak sağlığı açısından uygun olduğundan da emin olmalısınız.
Çocuklar ne tür ayakkabılar giymeli?
Çocukların ayakları belli bir yaşa kadar gelişmeye devam etmektedir. Bu yüzden ayak gelişiminin doğal olması ve dış etkenlerle bozulmaması çok önemlidir. Bu nedenle bebek ve çocuklara çok sert ayakkabı giydirilmemesini öneren uzmanlar, çocuklarda ergenlik yaşlarına gelene kadar, ayağın şeklini alabilen, doğal malzemelerden üretilen, esnek ayakkabılar tercih edilmelidir. Bebeklerin ve çocukların ayakları gelişme döneminde olduklarından çok hassastır. Sert ayakkabılar, çocuğun ayak tabanındaki kavisin, yani çukurun düzgün oluşmasını, ayak adalelerinin sağlıklı gelişmesini ve yürüme – denge refleksinin doğal gelişimini engelleyebilir diye belirtti.
Çocuklar için doğru ayakkabı numarası hangisidir?
Gelişme dönemindeyken çocukların ayakları hızlı büyür. Bu dönemde alınacak ayakkabının, ayakları sıkmamasına dikkat edilmelidir. Bu açıdan esneyebilen ayakkabıların daha doğru olduğunu söyleyen uzmanlar, yarım numara büyük ayakkabı alınabileceğini ancak ayakkabının ayağa fazla büyük gelmemesi gerektiğini belirtiyor.
Okula giden çocuklar okulda, sporda ve dışarda olmak üzere farklı türde ayakkabıya ihtiyaç duyuyor. Okula gidip gelirken okul ayakkabısı, beden eğitimi dersleri için de spor ayakkabılar uygundur. Ancak bu ayakkabıların esneklik, rahatlık, iyi havalanma, yere iyi basma, terletmeme ve kaymama gibi genel özelliklere sahip olması, ilk dikkat edilmesi gerekenler arasındadır. Çocuğunuzun ayak gelişimini destekleyen, onun için en uygun olan ayakkabı modellerini vicco.com.tr‘de bulabilirsiniz.

İlgili yazılar