Bebeklerin emme refleksleri, henüz anne karnındayken başlar. Bu sebeple bebeklerin hepsi doğdukları ilk andan itibaren annelerinin memesine götürüldüklerinde direk memeyi emmeye çalışırlar. Yeni doğum yapan annelerin doğumdan sonraki ilk birkaç gün sütleri az gelebilir ama bebek annesinin memesini emdikçe anne sütü de günden güne artar.
Yeni doğum yapan annelerin hormon düzeylerinde meydan gelen değişiklikler olabilir. Buna bağlı olarak lohusalıkta kaygı düzeyleri artış gösterir. Emzirirken bebeklerinin ne kadar süt emdiğini anlayamadıklarından düzeni sağlayana kadar bebeklerinin doyup doymadığından endişe ederler. Bebeklerin mideleri zaten çok küçüktür ve az miktarda alacakları süt ile karınları doyar. Yani endişe edilecek bir durum yoktur.
Bebeklerin mide kapasiteleri ilk haftalarda çok küçüktür. İlk doğdukları gün 1.5 çay kaşığı, üçüncü gün 1.5 çorba kaşığı, ilk hafta 3-4 çorba kaşığı, birinci ay 0.5-1 çay bardağı kadar anne sütü almaları gelişimleri ve kilo almaları için yeterlidir.
Eğer anne sütü az geliyor veya bir nedenden anne sütüyle beslenme yapamıyor ise, bebeğe çocuk doktoru kontrolünde formül mamalar başlanmalıdır. Aksi taktirde bebek yeteri kadar beslenemediğinden büyümesinde gerileme görülebilir. Bu durumda doktorunuzdan yardım istemeyi kesinlikle ihmal etmeyin.
Yeni doğan bebekler doyduğu zaman anne memesinden veya biberondan kendilerini geriye doğru aratarak uzaklaşırlar. Bu durum yeni doğan bebeklerin doyduğunu ve emmeye devam etmek istemediğini gösteren işaretlerden biridir. Karnı doyan yeni doğan bebek anne memesiyle oynamaya ve oyalanmaya başlar. Bu şekilde de yeni doğan bebeğin doyduğu anlaşılabilir.
Emzirme sonrası karnı iyice doyan yeni doğan bebek çoğunlukla anne memesinde uyuklamaya başlar. Yatağına yatırıldığında bir süre kesintisiz uyur. Rahat uyuması karnının iyi doyduğunun göstergesidir. Eğer uyutulduktan 5-10 dakika sonra bebek uyanıyor ve huysuzlanıyor ise doymamış ve o nedenle uyuyamıyor olabilir.
Yeni doğan bebeğin doyduğu, bebeğin emzirme sonrası kol ve bacaklarının gevşemesinden de anlaşılabilir. Doymuş bebek, rahatlamış ve huzurlu olur. Rahatlıkla anlayabilirsiniz.
Karnı doymayan bebekler anne memesinden kolay kolay ayrılmak istemezler. Uyku için yatağa konulduklarında ise sık sık ağlarlar. Bu durum genelde yeni doğan bebeğin doymadığını gösteren bir işarettir.
Bebekler iletişimlerini ağlayarak sağlarlar ve pek çok nedene bağlı olarak huzursuzlanırlar. Huysuzlanma nedenlerinden biri de doymamaları olabilir. Yeni doğan bebekler huzursuzlandıklarında iyi gözlemlenmeli ve doymama ihtimalleri mutlaka gözden geçirilmelidir.
İlgili
İlgili yazılar
Bebeklerle Nasıl İletişim Kurulur?
Bebeğinizi kaç derece suda yıkamalısınız?
Bebeğin Göz Rengi Nasıl Anlaşılır?
Çocuklarda Sık Yaşanan Ayak Sorunları Nelerdir?
Çocukların ayaklarında gelişen bozuklukların erken tanısı son derece önemlidir. Bu ayak sorunlarını iki farklı kategoriye ayırabiliriz. Çocukların yüzde 60, 70,…
Masallar Çocukları Nasıl Etkiler?
Asırlardır anlatılan ve dilden dile dolaşan masalların çocuklar üzerindeki etkisi büyüktür. Esasına baktığımızda olağanüstü olaylar gibi görünen, ama çoğu zaman…
Bebeklerle Oynanabilen Oyunlar Nelerdir?
Bebekler için oyun, onların gelişiminin en önemli kısmı olarak kabul edilir. Gelişimi süresince zihinsel, duygusal ve sosyal gelişimine katkı sağlamak…
Hamilelikte Kansızlık Nedir?
Hamilelik döneminde anne adaylarının vücutlarındaki kan miktarı artar ve böylece buna bağlı olarak artan kapasitenin karşılanmamasıyla gebelikte kansızlık görülebilir. Birçok…
Prematüre Bebeklerin Beslenmesi
Prematüre bebekler genellikle miadında doğanlara oranla daha sık beslenirler ve beslenme süreleri de daha uzundur. Daha sık beslenen bebeklerin altlarını…
Bebekler Neden Huzursuz Emer?
Hamileliğin ilk haftalarında düzenli bir emzirme takvimi oluşabilir. Sonrasında genellikle bu düzene bağımlı olarak ilerleme sağlanır. Eğer bebeğinizin bir düzeni…
Emzirme Döneminde Kafein Tüketimi Nasıl Olmalı?
Tüketilen tüm besinlerden alınan kafein kana karışır ve besinlerden alınan oranla anne sütüne geçer. Günlük alınan miktar 400 mg’ı aşarsa,…
6. Aydan Sonra Beslenme Önerileri
Hamilelik, doğum, yüzündeki ilk gülümseme, çıkardığı ilk dişin heyecanı, attığı ilk adım. Tüm bu heyecanlı süreçler göz açıp kapayıncaya kadar…