Blog Post

Emzirme Döneminde Nasıl Beslenmelisiniz?
Anne

Emzirme Döneminde Nasıl Beslenmelisiniz? 

Doğum yaptıktan sonra alınan kiloları vermek birçok anne için zordur. Uzmanlar bu dönemde kendinizin ve bebeğinizin sağlığını riske atmadan düzgün ve dengeli bir beslenme ile istenmeyen bu durumlardan kurtulabileceğinizi ifade ediyorlar.
Emzirme dönemi, çocukların en hızlı geliştiği dönemdir. Bu sebeple annenin beslenmesine dikkat etmesi çok önemlidir.
Uzamanlar, bebeğinizi emzirdiğiniz dönemde her gün 1 adet yumurta ve 1 porsiyon etli sebze tüketmeniz gerektiği konusunda uyarıyor. Bebek emzirdiğiniz için proteinli besinler sizin için çok önemlidir. C vitamini yönünden meyveler de emzirme döneminde beslenme süreci için tüketilmesi gerekenler arasındadır. Bu dönemde; portakal, mandalina gibi meyveler tüketilebilir. C vitamini bol olan meyveleri tüketmeniz sizi ve bebeğinizi birçok hastalıktan koruyacaktır. Emzirme döneminde C vitamininin önemli çok büyüktür.
Bebeğinizi emzirdiğiniz dönemde tüm besinlerde doğru miktarda tüketmelisiniz. 3 ana ve 3 ara olmak üzere günde toplam 6 öğün yemek yemelisiniz. Emziren anne nasıl beslenmeli diyorsanız süt yapan kara lahana, ıspanak ve özellikle dereotu gibi yeşil yapraklı sebzeler, baklagiller ve kuru yemişler tüketmelisiniz. Gün içinde en az 2 Lt su tüketmeyi ihmal etmemelisiniz. Emziren anne diyetine başlamadan önceden her gün 5, 6 porsiyon meyve ve sebze tüketmelisiniz.
Kompostolar ve süt anne için gaz yapmıyorsa kesinlikle tüketilmelidir. Anne sütünü arttıran yiyecekler arasında olan rezene ve papatya çayını da günlük tüketmeyi ihmal etmemelisiniz. Emzirme dönemindeki endişelerinizi bu çaylarla giderebilirsiniz. Gün içinde tüketeceğiniz 4, 5 porsiyon süt ve süt ürünleri, sütünüzün artmasına yardımcı olacaktır. Gün içinde tüketeceğiniz 1 avuç kuruyemiş de yine sağlıklı yağlar açısından sizi destekleyecektir. Bu dönemde tahıl tüketmeye özen gösterin. Özellikle bulgur, firik, buğday gibi tahıllara öğünlerinizde yer verin. Sütü arttıran diğer besinler arasında dereotu ve fesleğen de vardır. Tuzunuzu iyotlu kullanın.
Çay, kahve, kola gibi şekerli ve asitli içecekleri tüketmeyin. Emziren anneler ne yememeli diyorsanız kesinlikle asitli içecekleri hayatınızdan çıkarmalısınız.
Demir yönünden zengin; et, tavuk, balık, yumurta, sakatatlar, kurutulmuş meyveler, sakatatlar, pekmez, ve yeşil yapraklı sebzeler mutlaka tüketilmelidir.
Emziren anne ne yemeli sorunun yanında, ruhun gıdası olduğuna inandığımız uyku da çok önemlidir. Uyku kalitenizi arttırmak için bu dönemde kafeinli içeceklerden uzak durmalı ve günde en az 7 saat uyumaya özen göstermelisiniz.
Emziren anneler ne yememeli sorunuza cevap verecek olursak kesinlikle içeriğini bilmediğiniz hiçbir gıda maddesini tüketmemeniz gerektiğini söyleyebiliriz. Gıdalarda bulunan katkı maddeleri anne sütünden bebeğe geçerek istenmeyen sağlık sorunlarına neden olabilir. Ayrıca; içlerindeki sülfür nedeniyle karnabahar, brokoli, lahana, elbette gazlı içecekler, acı ve baharatlı yemekler, kavun, kiraz, pırasa, kereviz, enginar gibi besinlerden de uzak durmalısınız.

İlgili yazılar