Blog Post

Doğum Koçu Nedir?
Anne

Doğum Koçu Nedir? 

Son yılların en çok tartışılan konularından birisi; normal doğumun mu yoksa sezaryen doğumunun mu daha iyi olduğudur. Sağlık çalışanları ve bakanlık, normal doğumun anne ve çocuk sağlığı açısından daha doğru bir seçim olduğu üzerinde durmaktadırlar. Ancak, annenin normal doğumdan korkması, bu aşamada kafaları karıştıran bir durumdur. Sağlık bakanlığı tarafından da desteklenen doğum koçluğuyla, annelerin normal doğum korkusunu hafifleterek, kadınları normal doğuma yöneltmek amaçlanmaktadır.
Doğum Koçluğu Nedir?
Doğum koçluğu, normal doğum yapacak annelerin, korkusunu hafifletmek ve hamilelik dönemini daha stressiz ve rahat bir şekilde geçirmek için başlatılan bir uygulamadır. Doğum koçluğu yapabilmeleri için; ebelerin bir eğitimden geçmesi gerekmektedir. Ardından doğum koçu ünvanını almaya hak kazanan ebeler, annelerin doğumlarını daha rahat şekilde yapmaları için doğum sırasında yanlarında bulunarak, destek olmaktadırlar.
Doğum Koçunun Görevleri Nelerdir?
Doğum koçu, anne ile beraber doğuma girmektedir. Doğum sırasında, anne ile ilgilenerek doğumun kolaylaşmasını sağlamaktadır. Doğum öncesi, anneye bazı taktikler vererek, doğumun daha kısa sürede gerçekleşmesinde yardımcı olmaktadır. Hamilelik döneminde, anneye kendisinin yapacağı ve bu dönemde yaşanabilecek ağrıların miktarını azaltacak olan masajların eğitimini vermektedir.
Doğumda Doğum Koçu Bulunmasının Faydaları Nelerdir?
Annenin doğum için hastaneye gelmesi itibari ile anneye odaklanan doğum koçu, doğum korkusunu azaltmaktadır. Bu durum da, anne adaylarının normal doğuma daha ılımlı bakmalarını sağlayarak, boş yere narkoz alınmalarını önleyecektir.
Doğum sırasında, doğumu yaptıran ameliyathane ekibinin tüm ilgisi bebek ve bebeğin sağlıklı bir şekilde doğmasındadır. Bu süre içerisinde, annenin duygusal durumu ile ilgilenmeleri mümkün değildir. İşte, doğum koçu annenin gerek duygusal gerekse fiziksel durumunu takip etmekte ve gerekli durumlarda hamile kadını destekleyerek, ıkınma durumunu kolaylaştırmaktadır.

İlgili yazılar