Blog Post

Çocuklarda İnternet Bağımlılığı
Çocuk

Çocuklarda İnternet Bağımlılığı 

Günümüzün en büyük sorunlarından biri olan, çocukların aşırı internet kullanımı her geçen gün ebeveynleri tedirgin etmekte. Günlük yaşamda yetişkinler için gerekli sayılan internet kullanımı, çocukluk çağında gerekli kontrol sağlanmadığında önemli sorunların beraberinde getiriyor. Bu süreçte siz ebevenylerine büyük göre düşüyor. Çocuklarınızın interneti bilinçli kullanması ve dijital dünya ile ilişkilerinin sınırlandırılması gerekmektedir.

Teknoloji iyi kullanıyor olması her zaman olumlu bir şey midir?

Kime aileler çocuklarının teknolojik aletlere hakim olmasını, onların akıllı telefon, tablet gibi aletleri iyi derecede kullanıyor olmasını olumlu yönde değerlendirmektedir. Aslında bu durum zekayla doğru orantılı değildir. Çocukları tümüyle internetten alıkoymak veya teknolojik aletleri yasaklamak ya da onları tamamıyla özgür bırakmak yanlış bir davranıştır. Bunun en iyi çözümü, onların yaşına ve ihtiyaçlarına göre uygun bir program oluşturmaktır. Özgür bırakmakta, yasaklamakta yanlış bir tutumdur. Çocuğunuz gelişen dünyaya ayak uydurmalı fakat teknoloji bağımlısı olmamalıdır.

Uzun süre internet kullanımının zekaya etkisi nedir?

Uzun süreler internet kullanan çocuklarla belli bir zaman sonra bazı belirtiler ortaya çıkmaktadır. Teknolojiyi fazla kullanmak belli bir süre sonra bağımlılık haline gelmektedir. Teknoloji ve internet bağımlılığı olan bir çocukta, konuşma becerilerinde gerileme görülebilir. Ona seslenildiğinde tepkisiz kalabilir ve amanla dikkat eksikliği gibi sorunlar meydana gelebilir. Bu tür aksamalar da eğitim hayatını ciddi anlamda etkilenir.

Yaşına göre internet süresi ne olmalı?

Çocuğunuz 2 yaşında küçükse; internet, tablet, cep telefonu, TV, bilgisayar gibi teknolojik aletlerden uzak durmalıdır. Bu aletler gelişimleri açısından uygun değildir. Uzmanlar okul öncesi yaş grubunun gün içinde 30 dakikayı geçmeyecek şekilde kullanımını uygun görüyor. İlköğretimin ilk 4 yılında ödev haricinde oyun ve eğlence için günlük 45 dakika, sonraki yıllarda hafta sonu daha esnek olmakla birlikte günde 1 saat kullanım uygundur. Lise çağında da günlük 2 saat yeterli olmaktadır. Ebeveynler, kontrolsüz internet kullanımının zararlarını anlatmaya çalışmaktan kaçınılmamalıdır.

Çocuğumu internet bağımlılığından nasıl kurtarabilirim?

Çocukları teselli etmek, susturmak, yemek yedirmek için akıllı telefon/tablet vs. gibi aletleri kullanmamaya özen gösterin.

Çocuğunuzu tanımaya, bu süreci yönetirken onun neden bağımlı olduğunu anlamaya çalışın.

Çocuğunuzun ihtiyaçlarını görmeye çalışın. Hayatta, aile içi ilişkilerde ve sosyal ortamlarda beslenemediği, tamamlayamadığı faktörleri açığa çıkarabilirsiniz.

Günlük internet kullanım saatlerini belirleyin. Her şey bir plan dahilinde olsun.

Destek grupları ya da aile terapisi gibi yöntemleri hayata geçirmeyi deneyebilirsiniz

Çocuklarınızı yetenek ve ilgi alanlarına uygun spor ve sanat dallarına, hobilere yönlendirmeye çalışın, bu geleceği için çok büyük bir avantaj olacak.

Çocuğunuzun arkadaşlık ilişkilerini destekleyin, onları bir araya getirecek aktivite planlayın

Çocuğunuzun bilgisayar kullanımını kontrol edin ve sanal ortamdaki arkadaşlarını tanımaya çalışın.

Bilgisayarlarınızda güvenli internet uygulamalarının olmasına özen gösterin.

Uzun süreli bilgisayar kullanan çocuğunuzu engelleyemiyorsanız mutlaka uzman yardım almayı ihmal etmeyin.

İlgili yazılar