Blog Post

Bebeğinize neden kitap okumalısınız?
Bebek

Bebeğinize neden kitap okumalısınız? 

Bebeğiniz büyürken gerek fiziksel gerek zihinsel olarak onların gelişimlerini çok önemsediğinizi biliyoruz. Anne ve babalar olarak çocuğunuzun zekasını geliştirmenin en güzel yollarından biri ona kitap okumaktır.
Her bireyin kitap okumasının onlar için ve yaşadıkları toplum için ne kadar değerli olduğunu biliyoruz. Okul öncesi çocuğunuza kitap okumanızın faydalarını birlikte inceleyelim:
Küçükken kitap okuma alışkanlığı kazanmamış çocuklar büyüdüklerinde kitap okumayı sıkıcı bulabilirler. Bu yüzden çocuklarınıza küçükken kitap okuma alışkanlığını kazandırmalısınız. Çocuklar büyürlerken çok hareketlidir ama kitap okursanız eğer kitabı sakince dinlediğini göreceksiniz. Bu sırada sakin ve huzurlu olurlar.
Okul öncesinde kitaplara ilgili olan çocukların akademik başarılarının daha iyi olduğu kanıtlanmış bir gerçektir. Kelime dağarcığı geniş olmayan çocuklar fen ve matematik gibi alanlarda da başarı sağlayamazlar. Onlar kendi kendilerine kitap okumaya başlamadan önce sizin onlara kitap okumaya başlamanız gerekmektedir.
Siz çocuğunuza kitap okurken, sizden duyduğu sesler ile konuşma ve anlama açısından gerekli sesleri öğreniyor olacak.
Hiçbirimiz bir kitabın nasıl okunacağını, resimlerin kelimelerden farklı olduğunu bilerek doğmadık. Siz kitabı okurken çocuğunuzun sizi izlemesi ve taklit etmesi onun alacağı tüm eğitimin temelini oluşturacaktır.
Siz ona kitap okurken sizinle kurduğu ilişkiyle okuduğunuz kitaptaki karakterlerin ilişkisini görerek, küçük yaşta doğru iletişim kurmayı öğrenecektir.
Kitaplardan duyduğu cümle yapıları sayesinde dil bilgisi yatkınlığı okul öncesinde gelişmeye başlayacaktır.
Yeni bir deneyim öncesi geriliyorsa çocuğunuza bu konu ile ilgili bir kitap okumanız deneyim öncesi onu sakinleştirecektir, bu sırada küçük çocuklar başta hikayenin sonuna kadar bekleyemeseler de zamanla hikayenin sonunu beklemeyi öğrenecektir. Bu hem dikkat sürelerini uzatacak, hem de kendi disiplinlerini sağlama becerileri gelişecektir.
Okul öncesi çocuklara kitap okunduğu zaman, bu çocuklar kitap okumayı görev olarak değil ilgi alanı olarak göreceklerdir. Kitap okunan çocukların diğer çocuklara oranla; kitabı, televizyon, bilgisayar oyunları ve tabletlerin yerine daha fazla seçtikleri gözlemleniyor.

İlgili yazılar