Blog Post

Okula Dönüş: Sağlıklı Beslenme
Back to school. Cute little school girls sitting on bench in school yard and eating lunch outdoor. Right school meal for lunch.
Beslenme

Okula Dönüş: Sağlıklı Beslenme 

Yeterli ve dengeli beslenme, hayatın her döneminde sağlıklı ve kaliteli bir yaşam için temel koşuldur. Özellikle de fizyolojik, psikolojik ve sosyal gelişimin hızlı olduğu, hayat boyu devam edebilecek davranış biçimlerinin büyük ölçüde oluştuğu, sağlıklı beslenme alışkanlığının kazandırıldığı okul çağı döneminde, beslenme daha büyük bir önem arz etmektedir. Bu dönemde oluşacak sağlıklı beslenme alışkanlıkları, ileri yaşlarda görülebilecek birçok sağlık sorununun önlenmesinde etkili olur.

Çocuğun toplumsal hayata adım attığı bu ilk dönemde, yanlış beslenme alışkanlıkları sıkça görülebilmektedir. Bu dönem çocuklarında rastlayabileceğimiz başlıca beslenme sorunları; zayıflık veya şişmanlık, anemi (kansızlık), vitamin yetersizlikleri, iyot yetersizliği ve diş çürükleridir. Tüm bunlar sonucu; çocuğun bağışıklık sistemi baskılanır, sık hastalanır ve okula devamsızlık nedeniyle okul başarısı düşer.

Okul Çağı Döneminde Sağlıklı Beslenme (6-12 Yaş)

Okul Çağı Çocuklarında Davranış Değişikliği Oluşturulmalı

Çocuk, beslenme konusunda ilk eğitimi aileden alır. Bu konuda öncelikle ailelere, ardından öğretmenlere büyük görev düşmektedir. Ancak bu dönemde tüm alanlarda olduğu gibi beslenme alışkanlıkları ve çeşitleri açısından da bir gelişim ve değişim içinde olan çocuğu, doğruya yönlendirmek sanıldığı kadar kolay olmamaktadır. Beslenmeyle ilgili değişik davranış özellikleri kazanan çocuklar, bu dönemde çeşitli gıdalara sadece görünümleri için odaklanır. Besin seçiminde çevrenin etkisi bir miktar daha fazla önem kazanmaya başlar. Bu yüzden aileler, öncelikle kendi sağlıklı beslenme davranışları ile çocuğa rol model olmalılardır.

Ayrıca çocuklara, hangi besinlere neden yemesi gerektiği mutlaka anlatılmalıdır.

Beslenmede Çeşitlilik Sağlanmalı

Çocukların yeterli ve dengeli beslenmesi için besinlerde çeşitlilik sağlanmalı ve besinlerden günlük alınan enerji, protein, vitaminler ve mineraller beş besin grubunda yeterli ve dengeli dağıtılmalıdır.

Besin çeşitliliğinin önemini farklı besin gruplarında inceleyecek olursak;

Ekmek, tahıllar ve makarna: Sağlıklı çalışan beyin fonksiyonları, fiziksel aktivite için gerekli olan yüksek enerji

Meyveler: Sağlıklı cilt, güçlü bağışıklık sistemi

Sebzeler: Güçlü bağışıklık sistemi , bağırsak ve göz sağlığı

Süt, yoğurt, peynir: Güçlü kemikler, dişler ve kaslar

Et, tavuk, balık, yumurta, kuru baklagiller: Güçlü kaslar, yeterli büyüme

Diyetisyen, Özge Uluer

Beslenme Çantasında Neler Olmalı?

Bu dönemde çocuklar okulda yiyecekleri öğünü evlerinden taşırlar. Ancak burada dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Anneler, çocuklara pratik ve yeme

zevkli besinlerin yanı sıra sağlıklı ve besleyici menüler hazırlamalıdır. Birkaç örnek vermek gerekirse;

Kaşarlı veya beyaz peynirli tost, çiğ kuruyemiş ve süt

Meyve ve çiğ kuruyemiş eklenmiş tahıl ürünleri ve süt

Tam buğday ekmeği veya bazlama üzerine sürülmüş fıstık ezmesi ve süt

Haşlanmış yumurta, domates, salatalık, yeşillikler, pekmez ve taze sıkılmış meyve suyu

Tam buğday unundan yapılan krakerler arasında eklenen elma ve peynir dilimleri

Diyetisyen, Özge Uluer

İlgili yazılar