Bebek tarafından yeni lezzetlerin keşfedilmeye başlandığı ve damak tadının gelişmeye başladığı ek gıda dönemi hem eğlenceli hem de zorlayıcı süreçler arasındadır.
İlk 6 ay boyunca ihtiyaç duyduğu tüm vitamin, protein ve minerali anne sütünden karşılayan bebekler, 6. aydan sonra büyümenin hızlanması ile anne sütüne ek olarak diğer besinlere de ihtiyaç duymaya başlar. Bebeklerin sindirim sistemleri 6. aydan itibaren anne sütü dışındaki besinleri sindirme faaliyetlerine başlar.
Uzmanlar ek gıdaya geçiş için ideal zamanın 6. ay olduğunu belirtmektedir. Anne sütü ile paralel olarak devam eden bu süreçte ek gıda hiçbir zaman anne sütünün önüne geçmemelidir. Ek gıda sürecinde ana hedef bebeği yeni besinlerle tanıştırmaktır. Karnını tamamen doyurmamaya özen gösterin.
Geçiş sürecinde en etkili tercihler arasında ise meyve ve sebzeler gelir. Henüz çiğneme refleksi gelişmeyen bebekler, bu dönemde emme içgüdüsü ile hareket etmeye devam eder. Püre haline getirilen meyve sebzelerin tüketilmesi ek gıdaya geçilen o ilk dönemlerde anneleri biraz zorlayabilir. Bu noktada emmeden çiğnemeye geçişi kolaylaştıran meyve fileleri veya meyve emzikleri ideal tercih olacaktır. Bebeklerin boğulma riski taşımadan meyve sebzelerin tadına varmasına yardımcı olan meyve fileleri ve meyve emzikleri aynı zamanda mükemmel bir diş kaşıyıcı olarak da fayda sağlıyor.
Doktorunuzun uygun gördüğü ve bebeğinize alerji yapmayan tüm meyve ve sebzeleri bu emzik ve fileler içinde kullanabilirsiniz. Ancak elma, ayva, salatalık, havuç gibi sert meyve ve sebzeleri emerken bebeğiniz zorlanabilir. Bu noktada en ideal tercih elma, şeftali, armut, kayısı, karpuz gibi sulu ve yumuşak meyveler olacaktır.
İlgili
İlgili yazılar
Bebeğin Göz Rengi Nasıl Anlaşılır?
Bebek Görmeye Giderken Ne Alınır?
Bebekler Neden Huzursuz Emer?
Bebekler Neden Kusar?
Bebeklerle Nasıl İletişim Kurulur?
Bebeklere Ne Zaman Ayakkabı Giydirilmeli?
Çocuklarda Sık Yaşanan Ayak Sorunları Nelerdir?
Çocukların ayaklarında gelişen bozuklukların erken tanısı son derece önemlidir. Bu ayak sorunlarını iki farklı kategoriye ayırabiliriz. Çocukların yüzde 60, 70,…
Masallar Çocukları Nasıl Etkiler?
Asırlardır anlatılan ve dilden dile dolaşan masalların çocuklar üzerindeki etkisi büyüktür. Esasına baktığımızda olağanüstü olaylar gibi görünen, ama çoğu zaman…
Bebeklerle Oynanabilen Oyunlar Nelerdir?
Bebekler için oyun, onların gelişiminin en önemli kısmı olarak kabul edilir. Gelişimi süresince zihinsel, duygusal ve sosyal gelişimine katkı sağlamak…
Hamilelikte Kansızlık Nedir?
Hamilelik döneminde anne adaylarının vücutlarındaki kan miktarı artar ve böylece buna bağlı olarak artan kapasitenin karşılanmamasıyla gebelikte kansızlık görülebilir. Birçok…
Prematüre Bebeklerin Beslenmesi
Prematüre bebekler genellikle miadında doğanlara oranla daha sık beslenirler ve beslenme süreleri de daha uzundur. Daha sık beslenen bebeklerin altlarını…
Bebekler Neden Huzursuz Emer?
Hamileliğin ilk haftalarında düzenli bir emzirme takvimi oluşabilir. Sonrasında genellikle bu düzene bağımlı olarak ilerleme sağlanır. Eğer bebeğinizin bir düzeni…
Emzirme Döneminde Kafein Tüketimi Nasıl Olmalı?
Tüketilen tüm besinlerden alınan kafein kana karışır ve besinlerden alınan oranla anne sütüne geçer. Günlük alınan miktar 400 mg’ı aşarsa,…
6. Aydan Sonra Beslenme Önerileri
Hamilelik, doğum, yüzündeki ilk gülümseme, çıkardığı ilk dişin heyecanı, attığı ilk adım. Tüm bu heyecanlı süreçler göz açıp kapayıncaya kadar…