Blog Post

Bebeklerde Konak Nedir, Nasıl Geçer?
Bebek

Bebeklerde Konak Nedir, Nasıl Geçer? 


Birçok bebeğin yaşadığı sağlık problemlerinden biri olan konak, seboreik dermatitin bebeklerde görülen bir formudur. Korkulacak bir sağlık problemi değildir. Genelde bebeklerin kafa derisinde olmakla birlikte; yüz, alın, kaş, koltukaltı veya kulak arkası bölgelerinde görülür. Kendi kendine düzelen bir rahatsızlıktır.
Konağın belirtileri nelerdir?
-Cilte hafif kızarıklık
-Deri pulları
-Beyaz veya sarı pullarla haplı yağlı veya kuru cilt
-Saç derisinde düzensiz ölçeklenme veya kalın kabuklar
Bu belirtiler; kulaklarda, göz kapaklarında, burunda ve kasıkta bulunabilir.
Cilt kırmızı renkte, kabuklardan sıvı sızıyor, etkilenen bölge sıcak hissediliyor ve rahatsız edici kokuyor ise enfeksiyon açısından değerlendirilmesi için doktora başvurulmayı ihmal etmemelisiniz.
Bebeğinizin konaklarından daha hızlı kurtulmak için bebek kullanımına uygun hekiminizin de tavsiyesini aldığınız bir yağı, konaklı bölgelere uygulayıp 4-5 saat sonrasında konaklı bebeklerde kullanıma uygun bebek şampuanı ile yıkadıktan sonra henüz bebeği duştan çıkarmadan bir tarak ile basınç uygulamadan hafifçe tarayınız. Çıkan kabukları uzaklaştırmak için bir defa daha su İle yıkayınız. Bu işlemi haftada bir kaç defa ihtiyaç hissettikçe uygulayabilirsiniz. Buna rağmen konaklar azalmıyor artıyor veya görünümü değişiyor ise doktorunuza uygun bir tıbbi kremle tedavisini uygulayacaktır.
Bebeklerde konak nasıl temizlenmeli?
Doğumunun ilk zamanlarında ortaya çıkma ve 1 yaşına kadar kaybolma olasılığı daha yüksektir. Cilt üzerinde beyaz veya sarı görünen yağlı pullar ve kabuklar, bazen hafif kızarıklık şeklinde görülür. Görüntü olarak aileyi rahatsız etse de bebekte kaşıntı ve rahatsızlık hissi oluşturmaz. Bazen etkilenen bölgede mantar enfeksiyonları görülebilir.

İlgili yazılar