Blog Post

Hamilelik Döneminde Nasıl Beslenmelisiniz?
Anne

Hamilelik Döneminde Nasıl Beslenmelisiniz? 

Türkiye’de her yıl yaklaşık olarak 1 milyon 500 bin doğum gerçekleşmektedir. Hamilelik öncesi ve hamilelik döneminde yetersiz ve dengesiz beslenme, anne ve bebek ölümlerine yol açan birçok sağlık sorununu beraberinde getirmektedir. Ülkemizde bu sorunlardan kaynaklı bebek ölümleri önemli bir yer tutuyor.

Bebeğin doğum şekli, beyin gelişimi ve sağlığı; annenin hamilelik öncesindeki ve hamilelik sürecindeki beslenmesi ile doğrudan orantılıdır. Ülkemizdeki beslenme bozukluklarına bağlı olarak, hamile kadınların %58’inde kansızlık ile kan hücrelerinin yapımında gerekli olan folik asit, fiziksel ve zihinsel gelişiminde etkili iyot ve kemik gelişiminde önemli bir role sahip olan kalsiyum yetersizlikleri görülmektedir.

Annenin ihtiyacı karşılanmadığı takdirde bebeğin büyüme ve gelişmesi için gereksinim duyulan besin öğeleri, annenin kendi dokularından sağlanır. Bunun sonucunda da annede, çeşitli hastalıklar ortaya çıkar ve enfeksiyonlara karşı direnç azalır.

Hamileliğin öncesinde ve hamilelik sürecinde yetersiz ve dengesiz beslenmek, anne için doğum riski doğurmaktadır. Bu durum gebelik zehirlenmesi ve anne ölümlerine bile neden olabilir. Bebeklerde de, zihinsel ve fiziksel gelişim geriliğine, hastalıklara yakalanma riskinde önemli bir artışa ve ölü doğuma sebep olabilir. Anne adayının uzun süre yetersiz beslenmesi hem anne hem de doğacak bebeğin sağlığını önemli oranda etkiler. Hamilelik sürecinde her gün en az 2 su bardağı kadar süt veya yoğurt tüketilmelidir.

Bu besinlerin yerine 2, 3 kibrit kutusu kadar ya da 1, 2 kaşık çökelek de tüketebilirsiniz. Çiğ süt ve bundan yapılan peynirler zararlı mikropları içerir, bu yüzden tüketmemeniz daha sağlıklıdır. Normal zamanda yediklerinizin yanına ek olarak bir adet yumurta ekleyebilirsiniz. Yumurta yerine et, tavuk, balık da tüketebilirsiniz. Bu besinleri tüketemiyorsanız kuru baklagil yemeyi tercih edebilirsiniz. Taze sebze ve meyveler vitamin açısından oldukça zengindir, düzenli olarak tüketmeye önem verin. Az az, sık sık yemeye özen gösterin ve uzun süre aç kalmayın.

Yemeklerde sıvı yağ tercih etmeye özen gösterin. Zeytinyağ tüketmeyi ihmal etmeyin. Mercimek, nohut, fasulye gibi kuru baklagillerin yanında, C vitamini açısından zengin, bol limonlu salatalar veya meyve tüketilmelidir. İyotlu tuz kullanmaya özen gösterin. Bu şekilde, bebeğinizi zeka geriliğinden korur. Aşırı tuzlu besinler tüketmemelisiniz.

Alkol ve sigara kesinlikle kullanılmamalıdır. Sigara içilen ortamlardan uzuk durun. Hamilelikte sıvı ihtiyacınız artacaktır, bunu karşılamak için daha fazla su veya süt, ayran, taze sıkılmış meyve suları içerek sıvı alımı arttırılmalıdır. Her gün en az 10 bardak su içilmelidir. Hamilelikte kansızlık görülebilir. Anemiden korunmak için; yumurta, kırmızı et, taze sebze-meyve ve kuru baklagil gibi besinlerin tüketilmesine özen göstermelisiniz. Çay ve kahve tüketimi en aza inmelidir. Yemeklerden bir saat önce ve bir saat sonra çay ve kahve içilmemelidir. Kafein tüketimi bebekte gelişim geriliği yapabilir.

Sebzeleri ve meyveleri, zararlı olabilecek kalıntılar kalmayacak şekilde yıkamaya özen göstermelisiniz. Bu besinleri en iyi şekilde yıkamak için su dolu bir kapta 5-10 dakika bekletebilirsiniz. Besinleri bir süre bekletildikten sonra çeşme altında tekrar yıkayabilirsiniz. Hamilelikte aşermenin hormonal etkileri sonucu geliştiği bilinmektedir. Besinleri satın alırken taze olmalarına özen göstermelisiniz.

Ambalajlı besinler satın alırken son kullanma tarihine ve içeriğine dikkat etmelisiniz. İçeriği belli olmayan besinler hamilelik süresince tüketilmemelidir.

İlgili yazılar