Yenidoğan bebeklerin doğduktan sonra vücudunun üst derisinde bulunan koruyucu tabaka bir süre sonra derisinde emilecek ve bebeği hastalıklara karşı koruyacaktır. Bu sebepten bebekler doğar doğmaz yıkanmamalıdır. Bebek için ilk banyo, doğduktan sonra 3, 4 gün sonra yaptırılabilir. Bu sürece kadar nemli bir bezle yumuşak hareketlerle cildini temizleyebilirsiniz. Bundan sonraki dönemlerde ilk bir ay içerisinde bebeği haftada bir gün yıkamak kış ayları için yeterlidir, yaz ayları için gün aşırı veya sıcaklık durumuna göre her gün yıkama önerilir.
Bebekleri düzenli periyotlarla yıkamak, mikroplardan uzak tutmanıza yardımcı olur. Aynı zamanda özellikle yaz aylarında her gün yıkanan bebeklerde pişik sorunu meydana gelmez. Bebeğimizi emzirdikten hemen sonra yıkamamak gerekmektedir. Karnına baskı yapacağımızdan ve hareket ettireceğimizden dolayı kusabilir. Banyo aynı zamanda huzursuz bebeklere de iyi gelir, onları sakinleştirir, rahatlamasına yardımcı olur.
Yeni doğan bir bebeği yıkamak ilk başlarda karmaşık gelebilir. Eğer yanınızda tecrübeli biri varsa, bebeğin ilk temizliğini ve banyosunu bu kişiyle birlikte yapmanız size tecrübe ve güven kazandıracaktır. Halk arasında bilindiği gibi banyonun bebeğin gelişmesine bir katkısı yoktur. Sadece sağlıklı bir bebeğin temizliğe ihtiyacı vardır.
Bebeğinize banyo yaptırırken dikkat etmeniz gerekenler:
Yeni doğan bebekler küçük bir küvette veya leğende yıkanmalıdır.
Banyo yaptıracağınız yerin sıcaklığı 23-25 derece arasında olmalıdır.
Banyoyu ısıtmanız mümkün değilse, taşınabilir küvette ve bebeğinizi odada yıkamalısınız.
Bebeğinizi yıkamaya başlamadan önce küvetine ya da leğenine su doldurup, suyun sıcaklığını dirseğinizle kontrol edin. Dirseğinizin dayandığı sıcaklık bebeğiniz için de uygundur(37 derece).
Bebeğinizi banyoda çok uzun süre tutmayın. Küçük bebekler vücut ısılarını ayarlayamadıkları için hemen üşütebilirler. 3 ile 5 dakika arasında bebeğinizi banyodan çıkarmaya dikkat edin.
Bebeği huylandırmamak için önce vücudu, sonra başı yıkanabilir.
İlk haftalarda bebekler derilerindeki doğal yağa ihtiyaç duydukları için vücutlarını yıkarken sabun kullanmayın. Yaklaşık 1 ay sonra sabun kullanmaya başlayabilirsiniz.
Sık banyo yapmak bebeğin iklim şartlarına uyum sağlamasını kolaylaştırır. Seyrek banyo yapan çocuklar, daha fazla terleyip, daha sık hasta olurlar.
Bebeğinizi yıkarken onunla konuşun, gülümseyin. Banyoyu sevip sevmemesi size bağlıdır. Kollarını ve bacaklarını çırpmasına izin verin. Ağzına ve burnuna su kaçırmamaya özen gösterin.
İlgili
İlgili yazılar
Bebeklerde İşitme Nasıl Gelişir?
Bebeklerle Nasıl İletişim Kurulur?
Çocuklarda Sık Yaşanan Ayak Sorunları Nelerdir?
Çocukların ayaklarında gelişen bozuklukların erken tanısı son derece önemlidir. Bu ayak sorunlarını iki farklı kategoriye ayırabiliriz. Çocukların yüzde 60, 70,…
Masallar Çocukları Nasıl Etkiler?
Asırlardır anlatılan ve dilden dile dolaşan masalların çocuklar üzerindeki etkisi büyüktür. Esasına baktığımızda olağanüstü olaylar gibi görünen, ama çoğu zaman…
Bebeklerle Oynanabilen Oyunlar Nelerdir?
Bebekler için oyun, onların gelişiminin en önemli kısmı olarak kabul edilir. Gelişimi süresince zihinsel, duygusal ve sosyal gelişimine katkı sağlamak…
Hamilelikte Kansızlık Nedir?
Hamilelik döneminde anne adaylarının vücutlarındaki kan miktarı artar ve böylece buna bağlı olarak artan kapasitenin karşılanmamasıyla gebelikte kansızlık görülebilir. Birçok…
Prematüre Bebeklerin Beslenmesi
Prematüre bebekler genellikle miadında doğanlara oranla daha sık beslenirler ve beslenme süreleri de daha uzundur. Daha sık beslenen bebeklerin altlarını…
Bebekler Neden Huzursuz Emer?
Hamileliğin ilk haftalarında düzenli bir emzirme takvimi oluşabilir. Sonrasında genellikle bu düzene bağımlı olarak ilerleme sağlanır. Eğer bebeğinizin bir düzeni…
Emzirme Döneminde Kafein Tüketimi Nasıl Olmalı?
Tüketilen tüm besinlerden alınan kafein kana karışır ve besinlerden alınan oranla anne sütüne geçer. Günlük alınan miktar 400 mg’ı aşarsa,…
6. Aydan Sonra Beslenme Önerileri
Hamilelik, doğum, yüzündeki ilk gülümseme, çıkardığı ilk dişin heyecanı, attığı ilk adım. Tüm bu heyecanlı süreçler göz açıp kapayıncaya kadar…