Blog Post

Bebeklerin Ağlama Nedenleri ve Onları Sakinleştirmenin Yolları
Bebek

Bebeklerin Ağlama Nedenleri ve Onları Sakinleştirmenin Yolları 

Özellikle bebeğiniz yeni doğmuşsa, aç olduğu için ağlaması en genel nedenlerden biridir. Bebeğiniz ne kadar gençse, aç olması o kadar olasıdır.
Bebeğinizin midesi küçüktür ve çok fazla bir şey tutamaz. Bu yüzden boşaltım yapmadan önce fazla vakit geçmez. Eğer anne sütüyle besliyorsanız, son beslemenizin üzerinden fazla vakit geçmemiş bile olsa, tekrar beslemeyi teklif edin. Eğer biberonla besliyorsanız, bebeğiniz son beslenmesinin üstüne 2 saat daha süte ihtiyaç duymayabilir. Ancak her bebek farklıdır. Eğer bebeğiniz tekrarlı bir biçimde mamasını bitirmiyorsa, daha az ve sıklıkla mama içmeyi tercih ediyor olabilir. Bu durumda ona bir başka beslenmeyi teklif etmeyi göze alabilirsiniz. Bebeğiniz ağlamayı hemen bırakmayabilir ama eğer istiyorsa onu beslemeye devam edin.
Eğer bebeğiniz 4 aylıktan daha küçükse, öğleden sonranın ilerleyen saatlerinde ve akşamleyin ağlayabilir. Bu normaldir ve bebeğinizde özellikle bir sorun olduğunu belirtmez.
Başka türlü sağlıklı bebeğin sürekli ağlamasına bazen kolik denir. Bebeğinizin yüzü kızarabilir ve yılmış gözükebilir. Sizin onu rahatlatma çabalarınızı da reddedebilir.
Bazı insanları kolik’i, belki sizin anne sütünüzdeki veya bebek mamasındaki bir şeye alerji veya intolerans olarak oluşmuş, mide problemleriyle ilişkilendirir.
Bu günlerde bebeğinizin ağlama düzeninin ne kadar normal olduğuyla ilgili daha iyi bir anlayışa sahibiz. Bazı uzmanlar kolik’in mide problemlerine bağlı olduğunu düşünmüyorlar.
Düzen olarak ağlayan bir bebekle yaşamak stresli olabilir ancak baş etmenize yardımcı olacak taktikler vardır.
Bebeğinizin kucaklanmaya, fiziksel temasa ve onu rahat ettirecek güvenceye ihtiyacı vardır. Bu yüzden, onun ağlaması tutulmak istediği anlamına gelebilir. Onu tutarken sallamak ve şarkı söylemek ekstra rahatlık verebilir.
Bebeğinizi yakınınızda tutarken sizin kalp atışınız, vücut sıcaklığınız ve kokunuzla rahatlıyor olabilir.
Özellikle bebeğiniz çok yorgunsa, uykuya dalarken zorluk çekerler. Doğduktan hemen sonra büyük ihtimal bebeğinizin uyku ipuçlarını öğreneceksiniz. Mızmızlanma, en ufak şeye ağlama, boşluğa öylece bakma, sessiz olma sadece örneklerin birkaçıdır.
Çok seven ziyaretçilerden gelen fazla ilgi bebeğinizi aşırı uyandırabilir ve uyumasını zorlaştırır. Uyumadan önce onu sessiz bir odaya götürüp sakinleştirip ışığı kapamayı deneyin.
Bebeğinizin göbeğine dokunarak üşümüş mü sıcaklamış mı olduğunu anlayabilirsiniz. Bebeğinizin eli veya ayakları rehberiniz olmasın. Onların soğuk olması normaldir.
Eğer ıslak ve kirli bir bezi varsa, bebeğiniz isyan edebilir. Bazı bebekler vücutları rahatsız hissetmiyorsa bu durumu fazla önemsemeyebilirler.
Eğer bebeğiniz bezinin değişmesini sevmiyorsa, bu soğuk havanın vücudunda yarattığı değişik histen dolayı olabilir. Bir hafta veya sonrasında, hızlı bez değişimi ustası olacaksınız. Ya da, bebeğinizi bir şarkı veya oyuncakla oyalamak da işinize yarayabilir. Bebeğiniz rahatsızsa, büyük ihtimalle alışkın olduğunuzdan farklı bir tonda ağlayacaktır. Daha zayıf, aceleci, sürekli veya çok tiz olabilir. Eğer normalde çok ağlıyor ama şimdi hiç ağlamıyorsa bu da iyi hissetmediğinin bir işareti olabilir.
Diş çıkarması da bebeğinizin normalinden daha rahatsız olmasına neden olabilir. Bebekler genelde yeni diş çıkmadan bir hafta önce asabi ve kıpır kıpır olabilir.

İlgili yazılar