Bebeklerine emzik verme konusu her zaman tartışmalara sebebiyet verir. Bebekler emme refleksiyle dünyaya gelirler. Henü anne karnında başlayan bu içgüdüsel dürtüyü gerek uyurken gerekse uyanıkken sürekli tekrarladıklarını görebilirsiniz.
3. ayına gelen bebeklerde emme ihtiyacı doruk noktasına ulaşır. Çoğu uzmana göre bebekleri sakinleştiren emzik kullanımında, huzursuzluklarının azaldığı görülmüştür. Bu nedenle sürekli emme isteği olan, huzursuz, annesinin memesini yeterli emdiği halde yine de emme arayışında olan bebekleri sakinleştirmek için emzik kullanımını öneren uzmanların bir kısmına göre bu karar destek görüyor. Aksini düşünen uzmanlar ise emzik kullanımının mikrop bulaştırma riski olabileceğinden çekinceli görüş bildiriyor.
Emzik seçerken dikkat edilmesi gerekenler
Tercih edeceğiniz emziğin kırılmaz yapıda olmasına dikkat etmelisiniz.
Emziğin kauçuk malzemeden yapılmış olması, özellikle diş çıkaran bebekler için daha uygun olacaktır.
Tercih ettiğiniz emzik bebeğinizin yaşına uygun olmasına özen gösterin.
Emziklerin elde yıkanmaması gerekir, yüksek ısıda ve bulaşık makinasında yıkanabilen özellikte olması önemlidir.
Bebeğinizin emziğini sık sık kontrol edin, deforme olmuş emzikler sağlığı için tehlikeli olup, bebeğinizin mikrop kapmasına ortam yaratan konuma gelmiş demektir, değiştirilmesi gerekir.
Bebeğinizin emziğini her kullanım öncesi, mutlaka sıcak su ile temizlemeye özen gösterin.
Bebeğinizin emziğini asla pekmez, reçel, bal gibi şekerli şeylere batırarak vermeyin, bu durum onun diş yapısına zarar verir ve dişlerinin çürümesine neden olabilir.
Damaklı ya da damaksız emzikleri bebeğinizin yaşına göre seçerek alın. Eğer bebeğiniz bir yaşının altında ise damaksız emzikleri tercih edin.
Eğer bebeğiniz emzik almak istemiyorsa asla onu almaya zorlamayın.
Yanında bulunması amacıyla emziğini plastik zincire geçirip boynuna asarak kullanmayın, boynuna dolanıp kazalara neden olabilir, bunun yerine giysisine tutturmayı deneyebilirsiniz.
İlgili
İlgili yazılar
Bebek Nasıl Giydirilmeli?
Bebek Çantasında Olması Gereken Malzemeler
Bebekler Neden Kusar?
Bebeğiniz Ne Zaman Yürümeye Başlayacak?
Çocuklarda Sık Yaşanan Ayak Sorunları Nelerdir?
Çocukların ayaklarında gelişen bozuklukların erken tanısı son derece önemlidir. Bu ayak sorunlarını iki farklı kategoriye ayırabiliriz. Çocukların yüzde 60, 70,…
Masallar Çocukları Nasıl Etkiler?
Asırlardır anlatılan ve dilden dile dolaşan masalların çocuklar üzerindeki etkisi büyüktür. Esasına baktığımızda olağanüstü olaylar gibi görünen, ama çoğu zaman…
Bebeklerle Oynanabilen Oyunlar Nelerdir?
Bebekler için oyun, onların gelişiminin en önemli kısmı olarak kabul edilir. Gelişimi süresince zihinsel, duygusal ve sosyal gelişimine katkı sağlamak…
Hamilelikte Kansızlık Nedir?
Hamilelik döneminde anne adaylarının vücutlarındaki kan miktarı artar ve böylece buna bağlı olarak artan kapasitenin karşılanmamasıyla gebelikte kansızlık görülebilir. Birçok…
Prematüre Bebeklerin Beslenmesi
Prematüre bebekler genellikle miadında doğanlara oranla daha sık beslenirler ve beslenme süreleri de daha uzundur. Daha sık beslenen bebeklerin altlarını…
Bebekler Neden Huzursuz Emer?
Hamileliğin ilk haftalarında düzenli bir emzirme takvimi oluşabilir. Sonrasında genellikle bu düzene bağımlı olarak ilerleme sağlanır. Eğer bebeğinizin bir düzeni…
Emzirme Döneminde Kafein Tüketimi Nasıl Olmalı?
Tüketilen tüm besinlerden alınan kafein kana karışır ve besinlerden alınan oranla anne sütüne geçer. Günlük alınan miktar 400 mg’ı aşarsa,…
6. Aydan Sonra Beslenme Önerileri
Hamilelik, doğum, yüzündeki ilk gülümseme, çıkardığı ilk dişin heyecanı, attığı ilk adım. Tüm bu heyecanlı süreçler göz açıp kapayıncaya kadar…