Hamilelik döneminde egzersiz yapmak, sizin ve bebeğinizin sağlığı açısından çok faydalıdır. Hamileliğinizden önce düzenli bir spor geçmişiniz varsa, hamilelik dönemine uygun bir egzersizle ve doktorunuzun tavsiyesiyle spor yapmaya devam edebilirsiniz.
Hamileliğinizden önce hiç spor yapmadıysanız birdenbire egzersize başlamanız doğru olmayabilir. Eğer durumunuz böyleyse, doktorunuzun önerilerine göre yürüyüşlere başlayabilirsiniz.
Hamilelikte spor yapmanın avantajları nelerdir?
Hamileliğin başından sonuna kadar, doktorunuzun tavsiyesiyle yapacağınız egzersizler her anlamda kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayacaktır. Bunların yanında hamileyken spor yapmanın faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz;
Fazla kilo alımını önler.
Vücut yorgunluğunuzu önlemeye yardımcı olur.
Kan dolaşımını düzenler.
Daha rahat normal doğum yapmanıza yardımcı olur.
Öz güvenini artırır.
Gebelik döneminizde oluşan ödemleri hafifletir.
Uyku problemleri gibi sorunlar yaşıyorsanız, bu sorunları giderir.
Sporunuzu nasıl yapmalısınız?
Bu dönemde tüm egzersizlerinizi düzenli bir şekilde yapmaya özen göstermelisiniz. Bu egzersizlere mola vermek, hiçbir işinize yaramayacağı gibi olumsuz durumlara bile yol açabilir. Eğer egzersiz yapmaya karar verdiyseniz, bunu haftanın 3 günü yapmalısınız. Gebelik egzersizinin amacı kesinle zayıflamak olmamalıdır. Yediklerinize özen gösterirseniz ve egzersizleri uygularsanız, gebelik döneminize uygun bir şekilde kilo almaya devam edersiniz.
Hali hazırda gebelik döneminizde kilo almanıza engel olacak egzersizler yapmanız kesinlikle önerilmez.
Bu tarz egzersizleri uygularken nefes nefese kalmamaya özen göstermelisiniz. Yaklaşık yarım saat bu egzersizler için idealdir ve çarpıntı, nefes nefese olma durumu, aşırı ter, halsizlik gibi durumlara düşmeyecek şekilde yapmalısınız.
Egzersizleriniz boyunca 5-10 dakikalık kısa molalar ve nefeslenmeler ile kendinizi rahatlatmalısınız.
Her egzersiz öncesinde yaklaşık 5 dakika yavaş bir şekilde ısınma hareketleri yapmalısınız ve tüm egzersizi bitirirken hareketlerinizi yavaşlatarak bırakmalısınız.
Bu dönemde, ağırlık kaldırılması, fitness gibi yorucu ve ağır sporlar yapılması kesinlikle yasaktır. Onun dışında; voleybol, basketbol, tenis, futbol gibi sporlar da düşme ve karın bölgenize top gelmesi riski taşıması nedeniyle tavsiye edilmez. Ata ve bisiklete binmek de yine yere düşme ihtimalinizden kaynaklı olarak önerilmemektedir. Dalış yapmak, dağcılık gibi extreme sporlar yapmanız gebelik döneminizde kesinlikle önerilmemektedir.
İlgili
İlgili yazılar
Masallar Çocukları Nasıl Etkiler?
Çocuklardaki Sosyal Medya Kullanımı
Süt Dişleri Nasıl Koruyabiliriz?
Hamilelikte Müziğin Bebeğe Etkisi
Kolik Yaşayan Bebeğe Ne Yapılmalı?
Çocuklarda Sık Yaşanan Ayak Sorunları Nelerdir?
Çocukların ayaklarında gelişen bozuklukların erken tanısı son derece önemlidir. Bu ayak sorunlarını iki farklı kategoriye ayırabiliriz. Çocukların yüzde 60, 70,…
Masallar Çocukları Nasıl Etkiler?
Asırlardır anlatılan ve dilden dile dolaşan masalların çocuklar üzerindeki etkisi büyüktür. Esasına baktığımızda olağanüstü olaylar gibi görünen, ama çoğu zaman…
Bebeklerle Oynanabilen Oyunlar Nelerdir?
Bebekler için oyun, onların gelişiminin en önemli kısmı olarak kabul edilir. Gelişimi süresince zihinsel, duygusal ve sosyal gelişimine katkı sağlamak…
Hamilelikte Kansızlık Nedir?
Hamilelik döneminde anne adaylarının vücutlarındaki kan miktarı artar ve böylece buna bağlı olarak artan kapasitenin karşılanmamasıyla gebelikte kansızlık görülebilir. Birçok…
Prematüre Bebeklerin Beslenmesi
Prematüre bebekler genellikle miadında doğanlara oranla daha sık beslenirler ve beslenme süreleri de daha uzundur. Daha sık beslenen bebeklerin altlarını…
Bebekler Neden Huzursuz Emer?
Hamileliğin ilk haftalarında düzenli bir emzirme takvimi oluşabilir. Sonrasında genellikle bu düzene bağımlı olarak ilerleme sağlanır. Eğer bebeğinizin bir düzeni…
Emzirme Döneminde Kafein Tüketimi Nasıl Olmalı?
Tüketilen tüm besinlerden alınan kafein kana karışır ve besinlerden alınan oranla anne sütüne geçer. Günlük alınan miktar 400 mg’ı aşarsa,…
6. Aydan Sonra Beslenme Önerileri
Hamilelik, doğum, yüzündeki ilk gülümseme, çıkardığı ilk dişin heyecanı, attığı ilk adım. Tüm bu heyecanlı süreçler göz açıp kapayıncaya kadar…