Blog Post

Kolik Yaşayan Bebeğe Ne Yapılmalı?
Sağlık

Kolik Yaşayan Bebeğe Ne Yapılmalı? 

Yaşamın ilk 3 ayında, 3 haftadan fazla, haftada en az 3 gün, günde 3 saati aşan huzursuzluk ve ağlama atakları olarak tanımlanan kolik yani bebeklerdeki gaz sancısı, bebeklerin %15-30’unda görülebilir. Anne sütü alanlarda daha azdır. Genellikle doğumdan sonra 2-3. haftalarda başlar, 6-8. haftalarda artar ve 3-4. aylarda kendiliğinden düzelir. Bebeğin gaz sancısı esnasında yüzü kızarır, alnı kırışır, yumruklarını sıkar, ayaklar karna doğru çekilir ve tiz-delici çığlıklar atarlar. Genelde öğleden sonra veya akşam saatlerinde gözlenir.

Gaz Sancısı neden olur?

Doktorlar koliğe neyin sebep olduğundan tam olarak emin değiller. Araştırmacılar, kolik için birçok olası nedeni araştırmışlardır. Katkıda bulunan faktörlerden bazıları şunlar olabilir:

Gaz veya hazımsızlıktan kaynaklanan ağrı veya rahatsızlık.

Tam olarak gelişmemiş bir sindirim sistemi.

Aşırı besleme veya yetersiz besleme.

Mama içeriğine veya anne sütüne duyarlılık.

Çocuğun aşırı uyarılması.

Korku, hayal kırıklığı veya heyecana karşı duygusal tepki.

Geçici rahatlama sağlayan uygulamalar:

Araba ile gezdirmek

Sırtını yumuşak aralıklı vuruşlar yapmak

Kucakta, pusette veya yatağında hafif şekilde sallamak

Saç kurutma makinesi, elektrik süpürgesi sesi, su sesi, ortam değişikliği yaratmak

Ninni söylemek, yumuşak masaj yapmak

Banyo yaptırmak

Annenin intoleransı olan yiyeceklerin beslenmeden uzaklaştırılması kolik ataklarının azalmasını sağlayabilir.

Kolik ile normal ağlama arasındaki fark nedir?

Koliğin tam olarak ne olduğu veya diğer ağlama türlerinden nasıl ayırt edileceği ile ilgili henüz net bir bilgi bulunmamaktadır.

Ancak doktorlar tipik olarak kolik ağlamasının normal ağlamadan daha yüksek sesli, daha yoğun ve daha tiz olduğu konusunda hemfikirdir. Kolikli bebekler sakinleştirilemez görünürler ve günde toplam en az üç saat ağlama eğilimindedirler. Çoğu zaman, kolik dönemleri her gün tekrar eder, ancak bazı bebekler ara sıra bir gece rahatlar.

Kolik sancısının aile üzerindeki etkileri nelerdir?

Kolikli bir bebek aile istikrarını etkileyebilir ve anne ve babada kısa süreli anksiyete veya depresyon nedeni olabilir. Ebeveynlerde yorgunluk ve strese de katkıda bulunabilir. Sürekli bebek ağlaması, ciddi evlilik uyumsuzlukları, doğum sonrası depresyon, emzirmenin erken sonlandırılması, doktorlara sık ziyaretler ve bir çok masraflar ile ilişkilendirilmiştir. Kolikli bebekler çocuk istismarına ve özellikle sarsılmış bebek sendromuna maruz kalabilir.

İlgili yazılar