Süt dişlerinin korunması çocukluk ve ergenlik çağında gıdaların daha kolay çiğnenmesi besinlerden daha fazla yararlanma açısından önemlidir.
Düzgün konuşma ve özgüven kazanımında da sağlıklı süt dişlerinin varlığı büyük ölçüde yardımcı olur. Çocuğunuzun sağlıklı bedensel ruhsal ve sosyal gelişimi, sağlıklı gülümsemesi ile mümkündür. Çocukluk ve ergenlik çağında gıdaların daha kolay çiğnenmesi ve besinlerden daha fazla yararlanma elde edilebilmesi, aynı zamanda düzgün konuşma ve özgüven kazanımında sağlıklı süt dişlerinin varlığı büyük ölçüde yardımcı olur.
Süt dişleri ne zaman çıkmaya başlar?
Bebeklerde 6 aylıkken sürmeye başlayan süt dişleri, 24-30 aylarda tamamlanır. Diş çıkarma sırasında diş etlerinde oluşabilecek kaşıntı, şişlik, salya akışı, iştahsızlık huzursuzluk gibi belirtileri olabilir. Sürme tamamlanana kadar olan bu huzursuzluk döneminde çocuğun rahatlaması için, pomatlar, diş kaşıyıcı fırçalar ve diş halkalarından yararlanmak faydalı olacaktır.
Süt dişlerini nasıl koruyabiliriz?
Her çocukta 20 adet olan süt dişleri kalıcı dişlerin doğru yerde ve pozisyonda sürebilmelerinde rehberlik görevini üstlenirler. 7-11 yaşlarda süt dişleri sallanmaya başlar ve altından gelen kalıcı dişler onların yerini alır. Değişimin sağlıklı olabilmesi; ilk dişler olan süt dişlerinin sağlıklı korunabilmesi ile mümkündür. Bu nedenle dişler ağızda görünür görünmez, çocuğun ağız diş temizliği ve diş hekimi ile ilişkisi başlamalıdır.
ilk süt dişlerin temizliği; sabah akşam, temiz bir tülbent veya steril gazlı bez ile yapılır.
3 yaşına geldiğinde macun ve yaşına uygun boyutta üretilmiş fırça kullanmaya başlayabilir, ancak macunu yutmaması için mutlaka kontrol edilmelidir.
İlgili
İlgili yazılar
Bebeğinizi kaç derece suda yıkamalısınız?
Çocuk Psikolojisinde Anne ve Babanın Önemi
Anne Sütünün Yapısı Nasıldır?
Çocuklardaki Sosyal Medya Kullanımı
Bebeklerde İşitme Nasıl Gelişir?
Çocuklarda Sık Yaşanan Ayak Sorunları Nelerdir?
Çocukların ayaklarında gelişen bozuklukların erken tanısı son derece önemlidir. Bu ayak sorunlarını iki farklı kategoriye ayırabiliriz. Çocukların yüzde 60, 70,…
Masallar Çocukları Nasıl Etkiler?
Asırlardır anlatılan ve dilden dile dolaşan masalların çocuklar üzerindeki etkisi büyüktür. Esasına baktığımızda olağanüstü olaylar gibi görünen, ama çoğu zaman…
Bebeklerle Oynanabilen Oyunlar Nelerdir?
Bebekler için oyun, onların gelişiminin en önemli kısmı olarak kabul edilir. Gelişimi süresince zihinsel, duygusal ve sosyal gelişimine katkı sağlamak…
Hamilelikte Kansızlık Nedir?
Hamilelik döneminde anne adaylarının vücutlarındaki kan miktarı artar ve böylece buna bağlı olarak artan kapasitenin karşılanmamasıyla gebelikte kansızlık görülebilir. Birçok…
Prematüre Bebeklerin Beslenmesi
Prematüre bebekler genellikle miadında doğanlara oranla daha sık beslenirler ve beslenme süreleri de daha uzundur. Daha sık beslenen bebeklerin altlarını…
Bebekler Neden Huzursuz Emer?
Hamileliğin ilk haftalarında düzenli bir emzirme takvimi oluşabilir. Sonrasında genellikle bu düzene bağımlı olarak ilerleme sağlanır. Eğer bebeğinizin bir düzeni…
Emzirme Döneminde Kafein Tüketimi Nasıl Olmalı?
Tüketilen tüm besinlerden alınan kafein kana karışır ve besinlerden alınan oranla anne sütüne geçer. Günlük alınan miktar 400 mg’ı aşarsa,…
6. Aydan Sonra Beslenme Önerileri
Hamilelik, doğum, yüzündeki ilk gülümseme, çıkardığı ilk dişin heyecanı, attığı ilk adım. Tüm bu heyecanlı süreçler göz açıp kapayıncaya kadar…