Blog Post

Süt Dişleri Nasıl Koruyabiliriz?
Sağlık

Süt Dişleri Nasıl Koruyabiliriz? 

Süt dişlerinin korunması çocukluk ve ergenlik çağında gıdaların daha kolay çiğnenmesi besinlerden daha fazla yararlanma açısından önemlidir.
Düzgün konuşma ve özgüven kazanımında da sağlıklı süt dişlerinin varlığı büyük ölçüde yardımcı olur. Çocuğunuzun sağlıklı bedensel ruhsal ve sosyal gelişimi, sağlıklı gülümsemesi ile mümkündür. Çocukluk ve ergenlik çağında gıdaların daha kolay çiğnenmesi ve besinlerden daha fazla yararlanma elde edilebilmesi, aynı zamanda düzgün konuşma ve özgüven kazanımında sağlıklı süt dişlerinin varlığı büyük ölçüde yardımcı olur.
Süt dişleri ne zaman çıkmaya başlar?
Bebeklerde 6 aylıkken sürmeye başlayan süt dişleri, 24-30 aylarda tamamlanır. Diş çıkarma sırasında diş etlerinde oluşabilecek kaşıntı, şişlik, salya akışı, iştahsızlık huzursuzluk gibi belirtileri olabilir. Sürme tamamlanana kadar olan bu huzursuzluk döneminde çocuğun rahatlaması için, pomatlar, diş kaşıyıcı fırçalar ve diş halkalarından yararlanmak faydalı olacaktır.
Süt dişlerini nasıl koruyabiliriz?
Her çocukta 20 adet olan süt dişleri kalıcı dişlerin doğru yerde ve pozisyonda sürebilmelerinde rehberlik görevini üstlenirler. 7-11 yaşlarda süt dişleri sallanmaya başlar ve altından gelen kalıcı dişler onların yerini alır. Değişimin sağlıklı olabilmesi; ilk dişler olan süt dişlerinin sağlıklı korunabilmesi ile mümkündür. Bu nedenle dişler ağızda görünür görünmez, çocuğun ağız diş temizliği ve diş hekimi ile ilişkisi başlamalıdır.
ilk süt dişlerin temizliği; sabah akşam, temiz bir tülbent veya steril gazlı bez ile yapılır.
3 yaşına geldiğinde macun ve yaşına uygun boyutta üretilmiş fırça kullanmaya başlayabilir, ancak macunu yutmaması için mutlaka kontrol edilmelidir.

İlgili yazılar