Kış aylarında havaların soğuk olması ve kapalı alanlarda kalma süresinin artması ile bulaşıcı hastalıkların daha sık görüldüğünü belirten İSÜ Liv Hospital Bahçeşehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Canan Çalışkan Furtuna, “Kış aylarında gebelik geçirecek anne adayları enfeksiyon kapma ve bebeğinin etkilenme ihtimaline karşı yaz gebelerine göre daha endişeli olabilir” dedi.
İSÜ Liv Hospital Bahçeşehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Canan Çalışkan Furtuna, bu dönemi kolay atlatabilmeleri için gebelere altın değerinde önerilerde bulundu.
Hamilelik sürecinde nasıl beslenmelisiniz?
Kış mevsimi sebze ve meyve açısından tam bir C vitamini kaynağı. C vitamini tartışmasız bağışıklık sisteminin en güçlü silahlarından biri olduğundan gebeler beslenmelerinde mutlaka portakal, mandalina, greyfurt, brokoli, karnabahar, havuç, kereviz ve yeşil yapraklı sebzelere yer vermeliler. Ayrıca bu besinler posa açısından da zengin olduğunda gebelikte yavaşlayan boşaltım sisteminin düzeltilmesine katkı sağlayacaktır.
Yaz mevsiminde güneşten aldığımız D vitaminini kış mevsiminde bolca bulduğumuz balıklardan alabilirsiniz. Balıklar tam bir omega kaynağı olduğu için bebek gelişimine de etkisi çok fazla olabilmektedir.
Soğuyan havalarla birlikte gebeler daha az miktarda su tüketmeye başlayabilir. Yetersiz su alımında enfeksiyon riski artacağından erken doğum gibi ciddi sorunlar oluşabilir. Su içmeyi hatırlamak için masanızdan su dolu şişenizi eksik etmemelisiniz.
Kıyafet seçiminde nelere dikkat etmelisiniz?
Soğuk havalarda ısınmak için kat kat giyilen sentetik, naylon yapıda kıyafetler terlemeyi arttırarak mantar problemleri oluşturabilir. Bu sebepten dolayı kıyafet seçerken pamuklu, hava geçiren kıyafetler seçmeye dikkat etmelisiniz. Yağışlı havalarda kayma, düşme riskine yönelik tabanı kaymayan kauçuk ve benzeri materyallerden olan ayakkabıları tercih etmelisiniz.
Havalandırmalara dikkat!
Kış mevsiminde kullanılan kalorifer, soba, klima odanın nemini düşürerek nemsiz kuru bir oda havası sunar. Bu durumu engellemek için vakit geçirdiğiniz odada ıslak havlu bulundurarak veya oda nemlendirme cihazları kullanarak oda neminizi ideal aralıkta tutabilirsiniz. Düzenli olarak her gün evlerinizi havalandırmalısınız. Ayrıca sigara kullanmıyor olsanız bile pasif içicilik de bebeğinize zarar verebilir. Bu nedenden dolayı sigara içilen ortamlardan uzak kalmalısınız.
Soğuk algınlığı için önlem almalısınız!
Malum kış mevsimi grip, nezle gibi üst solunum yolu hastalıklarının sık görüldüğü mevsimdir. Gebeler hasta olmaktan bebeğe zarar geleceğinden korkarlar. Mevsimsel hastalıklara yakalanmamak için hasta olan kişilerle temas etmeyiniz. Grip aşısı olabilirsiniz. Hasta olduğunuzu anladığınız takdirde dinlenip, bol sıvı tüketmelisiniz. Doktorunuza danışmadan ilaç kullanmamalısınız. Burun tıkanıklığı oluşursa deniz suyu ile açabilirsiniz veya soğuk buhar ile daha kaliteli uyku uyuyabilirsiniz. Ihlamur, zencefil gibi bitki çayları tüketerek bağışıklığınızı destekleyebilirsiniz. Öksürük, ateş, halsizlik 3 günden uzun sürüyorsa doktorunuzla iletişime geçmeyi ihmal etmeyin.
Hareketsiz kalmayın!
Havaların soğuması ile kapalı alanda daha çok kalan gebeler hem psikolojik olarak he m de fiziksel açıdan zorluklar yaşayabilir. Gebelere eğer doktorları tarafından yatak istirihati önerilmediyse, uygun kıyafetler ile günde 30 dakika açık havada yürüyüş öneriyoruz. Spor yapmak hem size hem bebeğinize iyi gelecektir.
İlgili
İlgili yazılar
Hamilelikte Spor Yapmanın Önemi
Çocuklarda Sık Yaşanan Ayak Sorunları Nelerdir?
Çocukların ayaklarında gelişen bozuklukların erken tanısı son derece önemlidir. Bu ayak sorunlarını iki farklı kategoriye ayırabiliriz. Çocukların yüzde 60, 70,…
Masallar Çocukları Nasıl Etkiler?
Asırlardır anlatılan ve dilden dile dolaşan masalların çocuklar üzerindeki etkisi büyüktür. Esasına baktığımızda olağanüstü olaylar gibi görünen, ama çoğu zaman…
Bebeklerle Oynanabilen Oyunlar Nelerdir?
Bebekler için oyun, onların gelişiminin en önemli kısmı olarak kabul edilir. Gelişimi süresince zihinsel, duygusal ve sosyal gelişimine katkı sağlamak…
Hamilelikte Kansızlık Nedir?
Hamilelik döneminde anne adaylarının vücutlarındaki kan miktarı artar ve böylece buna bağlı olarak artan kapasitenin karşılanmamasıyla gebelikte kansızlık görülebilir. Birçok…
Prematüre Bebeklerin Beslenmesi
Prematüre bebekler genellikle miadında doğanlara oranla daha sık beslenirler ve beslenme süreleri de daha uzundur. Daha sık beslenen bebeklerin altlarını…
Bebekler Neden Huzursuz Emer?
Hamileliğin ilk haftalarında düzenli bir emzirme takvimi oluşabilir. Sonrasında genellikle bu düzene bağımlı olarak ilerleme sağlanır. Eğer bebeğinizin bir düzeni…
Emzirme Döneminde Kafein Tüketimi Nasıl Olmalı?
Tüketilen tüm besinlerden alınan kafein kana karışır ve besinlerden alınan oranla anne sütüne geçer. Günlük alınan miktar 400 mg’ı aşarsa,…
6. Aydan Sonra Beslenme Önerileri
Hamilelik, doğum, yüzündeki ilk gülümseme, çıkardığı ilk dişin heyecanı, attığı ilk adım. Tüm bu heyecanlı süreçler göz açıp kapayıncaya kadar…