Son yılların en çok tartışılan konularından birisi; normal doğumun mu yoksa sezaryen doğumunun mu daha iyi olduğudur. Sağlık çalışanları ve bakanlık, normal doğumun anne ve çocuk sağlığı açısından daha doğru bir seçim olduğu üzerinde durmaktadırlar. Ancak, annenin normal doğumdan korkması, bu aşamada kafaları karıştıran bir durumdur. Sağlık bakanlığı tarafından da desteklenen doğum koçluğuyla, annelerin normal doğum korkusunu hafifleterek, kadınları normal doğuma yöneltmek amaçlanmaktadır.
Doğum Koçluğu Nedir?
Doğum koçluğu, normal doğum yapacak annelerin, korkusunu hafifletmek ve hamilelik dönemini daha stressiz ve rahat bir şekilde geçirmek için başlatılan bir uygulamadır. Doğum koçluğu yapabilmeleri için; ebelerin bir eğitimden geçmesi gerekmektedir. Ardından doğum koçu ünvanını almaya hak kazanan ebeler, annelerin doğumlarını daha rahat şekilde yapmaları için doğum sırasında yanlarında bulunarak, destek olmaktadırlar.
Doğum Koçunun Görevleri Nelerdir?
Doğum koçu, anne ile beraber doğuma girmektedir. Doğum sırasında, anne ile ilgilenerek doğumun kolaylaşmasını sağlamaktadır. Doğum öncesi, anneye bazı taktikler vererek, doğumun daha kısa sürede gerçekleşmesinde yardımcı olmaktadır. Hamilelik döneminde, anneye kendisinin yapacağı ve bu dönemde yaşanabilecek ağrıların miktarını azaltacak olan masajların eğitimini vermektedir.
Doğumda Doğum Koçu Bulunmasının Faydaları Nelerdir?
Annenin doğum için hastaneye gelmesi itibari ile anneye odaklanan doğum koçu, doğum korkusunu azaltmaktadır. Bu durum da, anne adaylarının normal doğuma daha ılımlı bakmalarını sağlayarak, boş yere narkoz alınmalarını önleyecektir.
Doğum sırasında, doğumu yaptıran ameliyathane ekibinin tüm ilgisi bebek ve bebeğin sağlıklı bir şekilde doğmasındadır. Bu süre içerisinde, annenin duygusal durumu ile ilgilenmeleri mümkün değildir. İşte, doğum koçu annenin gerek duygusal gerekse fiziksel durumunu takip etmekte ve gerekli durumlarda hamile kadını destekleyerek, ıkınma durumunu kolaylaştırmaktadır.
İlgili
İlgili yazılar
Hamilelik Döneminde Nasıl Beslenmelisiniz?
Anne için Emzirmenin Önemi
Anne Ne Zaman Bebeği Bırakıp İşe Başlamalı?
Emzirme Döneminde Nasıl Beslenmelisiniz?
Çocuğunuza Sınır Koyabilir misiniz?
Anne Sütünün Bebeğe Faydaları
Çocuklarda Sık Yaşanan Ayak Sorunları Nelerdir?
Çocukların ayaklarında gelişen bozuklukların erken tanısı son derece önemlidir. Bu ayak sorunlarını iki farklı kategoriye ayırabiliriz. Çocukların yüzde 60, 70,…
Masallar Çocukları Nasıl Etkiler?
Asırlardır anlatılan ve dilden dile dolaşan masalların çocuklar üzerindeki etkisi büyüktür. Esasına baktığımızda olağanüstü olaylar gibi görünen, ama çoğu zaman…
Bebeklerle Oynanabilen Oyunlar Nelerdir?
Bebekler için oyun, onların gelişiminin en önemli kısmı olarak kabul edilir. Gelişimi süresince zihinsel, duygusal ve sosyal gelişimine katkı sağlamak…
Hamilelikte Kansızlık Nedir?
Hamilelik döneminde anne adaylarının vücutlarındaki kan miktarı artar ve böylece buna bağlı olarak artan kapasitenin karşılanmamasıyla gebelikte kansızlık görülebilir. Birçok…
Prematüre Bebeklerin Beslenmesi
Prematüre bebekler genellikle miadında doğanlara oranla daha sık beslenirler ve beslenme süreleri de daha uzundur. Daha sık beslenen bebeklerin altlarını…
Bebekler Neden Huzursuz Emer?
Hamileliğin ilk haftalarında düzenli bir emzirme takvimi oluşabilir. Sonrasında genellikle bu düzene bağımlı olarak ilerleme sağlanır. Eğer bebeğinizin bir düzeni…
Emzirme Döneminde Kafein Tüketimi Nasıl Olmalı?
Tüketilen tüm besinlerden alınan kafein kana karışır ve besinlerden alınan oranla anne sütüne geçer. Günlük alınan miktar 400 mg’ı aşarsa,…
6. Aydan Sonra Beslenme Önerileri
Hamilelik, doğum, yüzündeki ilk gülümseme, çıkardığı ilk dişin heyecanı, attığı ilk adım. Tüm bu heyecanlı süreçler göz açıp kapayıncaya kadar…