Blog Post

Hamileler için Kışa Hazırlık Önerileri
Hamilelik

Hamileler için Kışa Hazırlık Önerileri 

Kış aylarında havaların soğuk olması ve kapalı alanlarda kalma süresinin artması ile bulaşıcı hastalıkların daha sık görüldüğünü belirten İSÜ Liv Hospital Bahçeşehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Canan Çalışkan Furtuna, “Kış aylarında gebelik geçirecek anne adayları enfeksiyon kapma ve bebeğinin etkilenme ihtimaline karşı yaz gebelerine göre daha endişeli olabilir” dedi.
İSÜ Liv Hospital Bahçeşehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Canan Çalışkan Furtuna, bu dönemi kolay atlatabilmeleri için gebelere altın değerinde önerilerde bulundu.
Hamilelik sürecinde nasıl beslenmelisiniz?
Kış mevsimi sebze ve meyve açısından tam bir C vitamini kaynağı. C vitamini tartışmasız bağışıklık sisteminin en güçlü silahlarından biri olduğundan gebeler beslenmelerinde mutlaka portakal, mandalina, greyfurt, brokoli, karnabahar, havuç, kereviz ve yeşil yapraklı sebzelere yer vermeliler. Ayrıca bu besinler posa açısından da zengin olduğunda gebelikte yavaşlayan boşaltım sisteminin düzeltilmesine katkı sağlayacaktır.
Yaz mevsiminde güneşten aldığımız D vitaminini kış mevsiminde bolca bulduğumuz balıklardan alabilirsiniz. Balıklar tam bir omega kaynağı olduğu için bebek gelişimine de etkisi çok fazla olabilmektedir.
Soğuyan havalarla birlikte gebeler daha az miktarda su tüketmeye başlayabilir. Yetersiz su alımında enfeksiyon riski artacağından erken doğum gibi ciddi sorunlar oluşabilir. Su içmeyi hatırlamak için masanızdan su dolu şişenizi eksik etmemelisiniz.
Kıyafet seçiminde nelere dikkat etmelisiniz?
Soğuk havalarda ısınmak için kat kat giyilen sentetik, naylon yapıda kıyafetler terlemeyi arttırarak mantar problemleri oluşturabilir. Bu sebepten dolayı kıyafet seçerken pamuklu, hava geçiren kıyafetler seçmeye dikkat etmelisiniz. Yağışlı havalarda kayma, düşme riskine yönelik tabanı kaymayan kauçuk ve benzeri materyallerden olan ayakkabıları tercih etmelisiniz.
Havalandırmalara dikkat!
Kış mevsiminde kullanılan kalorifer, soba, klima odanın nemini düşürerek nemsiz kuru bir oda havası sunar. Bu durumu engellemek için vakit geçirdiğiniz odada ıslak havlu bulundurarak veya oda nemlendirme cihazları kullanarak oda neminizi ideal aralıkta tutabilirsiniz. Düzenli olarak her gün evlerinizi havalandırmalısınız. Ayrıca sigara kullanmıyor olsanız bile pasif içicilik de bebeğinize zarar verebilir. Bu nedenden dolayı sigara içilen ortamlardan uzak kalmalısınız.
Soğuk algınlığı için önlem almalısınız!

Malum kış mevsimi grip, nezle gibi üst solunum yolu hastalıklarının sık görüldüğü mevsimdir. Gebeler hasta olmaktan bebeğe zarar geleceğinden korkarlar. Mevsimsel hastalıklara yakalanmamak için hasta olan kişilerle temas etmeyiniz. Grip aşısı olabilirsiniz. Hasta olduğunuzu anladığınız takdirde dinlenip, bol sıvı tüketmelisiniz. Doktorunuza danışmadan ilaç kullanmamalısınız. Burun tıkanıklığı oluşursa deniz suyu ile açabilirsiniz veya soğuk buhar ile daha kaliteli uyku uyuyabilirsiniz. Ihlamur, zencefil gibi bitki çayları tüketerek bağışıklığınızı destekleyebilirsiniz. Öksürük, ateş, halsizlik 3 günden uzun sürüyorsa doktorunuzla iletişime geçmeyi ihmal etmeyin.
Hareketsiz kalmayın!
Havaların soğuması ile kapalı alanda daha çok kalan gebeler hem psikolojik olarak he m de fiziksel açıdan zorluklar yaşayabilir. Gebelere eğer doktorları tarafından yatak istirihati önerilmediyse, uygun kıyafetler ile günde 30 dakika açık havada yürüyüş öneriyoruz. Spor yapmak hem size hem bebeğinize iyi gelecektir.

İlgili yazılar