Prematüre bebekler genellikle miadında doğanlara oranla daha sık beslenirler ve beslenme süreleri de daha uzundur. Daha sık beslenen bebeklerin altlarını da daha sık değiştirmek gerekmektedir. Prematüre bebeğiniz hastanede serumla veya tüple beslenmekte iken, giderek ağızdan beslenmeye başlanır. Eğer doğumdan hemen sonra, bebeğiniz yoğun bakım ünitesinde yatmakta iken, sütünüz fazla gelirse, bunları steril anne sütü saklama kaplarına koyup buzdolabında saklayabilirsiniz.
Anne sütü özelliği bozulmadan oda ısısında 3 saat, buzdolabının rafında 3 gün, derin dondurucuda 3 ay saklanabilir. Daha sonra taburcu edilen bebeğinize bu poşetleri çözdürüp verebilirsiniz.
Mama ile besleniyorsa; hazırladığınız mama oda ısısında 2 saat, buzdolabında 1 gün bekletilebilir ancak biberonun bebeğin ağzı ile temas etmemiş olması gerekir. Taburcu edilirken bebeğiniz uygun tartıda ise ve anne sütü ile besleniyorsa, anne sütü ile beslenmeye devam etmeniz, eğer prematüre maması ile besleniyorsa miadına kadar prematüre maması ile beslenmesi, 40. haftaya ulaştıktan sonra ise standart mama ile beslenmesi uygundur.
Taburcu edilirken tartısı düşük ise ve anne sütü ile besleniyorlarsa anne sütü destekleyicileri ile desteklenmesi, mama ile besleniyorsa 40-52. haftaya kadar prematüre maması veya özel taburculuk sonrası maması ile beslenmesi önerilmektedir.
Bazen, bebeğinizin zamanında doğan bebekle arasında olan farkı kapatabilmesi için anne sütü yeterli olmayabilir. Bu nedenle, anne sütüne bazı eklemeler yapmak veya sıvı ya da toz şeklinde özel prematüre mamalarını kullanmak gerekebilir. Bebeğinizin düzeltilmiş yaşı 6 ay civarına ulaştığı zaman, diğer bebekler gibi katı gıdalar vermeye başlayabilirsiniz.
Ayrıca vitamin ve demir ihtiyaçları için de çeşitli damlalar kullanmanız gerekebilir. Bütün bu konular ile ilgili gerekli öneriler, takip sırasında doktorunuz tarafından yapılacaktır.
Her bebek farklıdır ve kendi ihtiyaçlarına göre beslenmelidir. Eğer sık beslerseniz ve her beslenmede bebeğinizin aldığını görüyorsanız, bebeğinizin beslenmesi yeterli olduğunda beslenmeyi durduracağını da görürsünüz.
Bebeğiniz acıkınca bazı belirtiler gösterir, bunlar:
Başını sağa sola çevirerek aranır.
El ve ağız hareketleri yapar.
Emme hareketleri yapar.
Parmaklarını ve elini emer.
Dokunulduğunda ağzını açar.
Bu acıkma hareketlerini iyi takip eder ve onu ağlamadan önce beslerseniz memeyi daha iyi kavramasını sağlarsınız. Ayrıca beslerken bebeğinizi dikkatle izlerseniz iyi emdiğinden ve yuttuğundan emin olabilirsiniz. Kibarca uyararak emme ve yutmayı hatırlatabilirsiniz.
Bebeğiniz beslenme sonrası mutlu ve doymuş görünür ve düzenli bir şekilde kendi hızında büyür. Bol ıslak bezi varsa, büyüyorsa ya da kilo alıyorsa, bazı zamanlar uyanık ve tetikte ise bebeğinizin yeterli miktarda süt aldığından emin olabilirsiniz.
Beslenmelerin süresi ortalama 20-30 dakikadan uzun sürmemelidir. Daha uzun beslenme süreleri hem sizi hem de bebeğinizi yoracaktır. Büyüdükçe ve güçlendikçe, zamanla bu süreler kısalacaktır. İstedikçe besleme bebeğiniz için en iyi olanıdır. İlk birkaç ay sonrasında birçok bebeği 3-4 saatte bir beslemek yeterli olacaktır. Bazı bebekler gece de beslenmek ister, 6 ay civarı bu ihtiyaç gecede 1 beslenmeye kadar iner.
Bebeğiniz beslenmek istemiyorsa; sabırlı olun ve denemeye devam edin. Bebeğinizin pozisyonunun iyi olduğundan emin olun. Son çare olarak fincan ya da biberon ile beslemeyi deneyin. Bebeğinize sütünüzü verebilmek için göğsünüzü sağmaya devam edin.
İlgili
İlgili yazılar
Bebekler Neden Huzursuz Emer?
Anne Sütünün Bebeğe Faydaları
Anne için Emzirmenin Önemi
Okula Dönüş: Sağlıklı Beslenme
Hamilelik Döneminde Nasıl Beslenmelisiniz?
Çocuklarda Sık Yaşanan Ayak Sorunları Nelerdir?
Çocukların ayaklarında gelişen bozuklukların erken tanısı son derece önemlidir. Bu ayak sorunlarını iki farklı kategoriye ayırabiliriz. Çocukların yüzde 60, 70,…
Masallar Çocukları Nasıl Etkiler?
Asırlardır anlatılan ve dilden dile dolaşan masalların çocuklar üzerindeki etkisi büyüktür. Esasına baktığımızda olağanüstü olaylar gibi görünen, ama çoğu zaman…
Bebeklerle Oynanabilen Oyunlar Nelerdir?
Bebekler için oyun, onların gelişiminin en önemli kısmı olarak kabul edilir. Gelişimi süresince zihinsel, duygusal ve sosyal gelişimine katkı sağlamak…
Hamilelikte Kansızlık Nedir?
Hamilelik döneminde anne adaylarının vücutlarındaki kan miktarı artar ve böylece buna bağlı olarak artan kapasitenin karşılanmamasıyla gebelikte kansızlık görülebilir. Birçok…
Prematüre Bebeklerin Beslenmesi
Prematüre bebekler genellikle miadında doğanlara oranla daha sık beslenirler ve beslenme süreleri de daha uzundur. Daha sık beslenen bebeklerin altlarını…
Bebekler Neden Huzursuz Emer?
Hamileliğin ilk haftalarında düzenli bir emzirme takvimi oluşabilir. Sonrasında genellikle bu düzene bağımlı olarak ilerleme sağlanır. Eğer bebeğinizin bir düzeni…
Emzirme Döneminde Kafein Tüketimi Nasıl Olmalı?
Tüketilen tüm besinlerden alınan kafein kana karışır ve besinlerden alınan oranla anne sütüne geçer. Günlük alınan miktar 400 mg’ı aşarsa,…
6. Aydan Sonra Beslenme Önerileri
Hamilelik, doğum, yüzündeki ilk gülümseme, çıkardığı ilk dişin heyecanı, attığı ilk adım. Tüm bu heyecanlı süreçler göz açıp kapayıncaya kadar…