Hamilelik döneminde anne adaylarının vücutlarındaki kan miktarı artar ve böylece buna bağlı olarak artan kapasitenin karşılanmamasıyla gebelikte kansızlık görülebilir. Birçok anne adayı gebelik dönemine yetersiz demir depolarıyla başlayabilmektedir. Bu nedenle gebelik süresince kansızlık sorunu yaşayan anne adaylarına fazlasıyla rastlanmaktadır.
Gebelikte kansızlık belirtileri nelerdir?
Gebeliğin ikinci üç aylık dönemde kandaki plazma hacminin artmasına bağlı olarak hemoglobin düzeyi 10,5 g/dL altında kalan gebeler anemik olarak kabul edilmektedir. Kansızlığın yapılan tahliller dışında vücutta da çeşitli fiziksel belirtileri mevcuttur. Belirtileri; halsizlik, nefes darlığı, yorgunluk, çarpıntı, depresyon, anksiyete, baygınlık, unutkanlık olabilir.
Gebelikte kansızlık nedenleri nelerdir?
Gebelikte kansızlığın nedenleri arasında öncelikle olarak demir gereksinmesinin artması gelmektedir. Bunun nedeni olarak kan hacminin ve bebeğinizin ihtiyaçlarının artması gösterilmektedir. Diğer nedenlerden biri olarak yetersiz beslenmeye bağlı olarak depoların yetersiz olması gelmektedir. Geçirilen sık enfeksiyonlar ve özellikle parazit hastalıkları demir depolarının boşalmasına ve böylece gereksiniminizin artmasına yol açmaktadır.
Sık doğum ve düşükler de gebelik döneminizde kansızlığın nedenleri arasında söylenebilmektedir.
Barsaklarda meydana gelen emilim bozuklukları besinlerle aldığınız demirin vücutta emilmesini ve dolaşıma katılmasını engellemektedir.
Gebelikte Pika Sendromu (toprak, kil, çamur vb şeylerin tüketilmesi) gebelikte kansızlık nedenleri arasında sayılabilmektedir.
Gebelikte kansızlık tedavisi nasıl olur?
Gebelikte görülen kansızlık tedavisi mümkün olan bir sorundur. Gebelik sürecinizde düzenli olarak doktor takibinde olmanız size bu soruna erken müdahale etme şansı doğurabilir. Bu dönemde vücudunuz çeşitli birçok koruma yollarına girer. Maalesef bunlar anne adayının vücudundaki demir depolarının azalmasını ve eksikliğe maruz kalmasını bir süre sonra engelleyemez.
Gebelik döneminde artan gereksinimlerden biri olan demirin eksikliği ise 20.haftadan itibaren başlayabilmektedir. Bu nedenle kan değerleriniz gebelikte normal seviyelerde olsa dahi bu haftalardan itibaren takviye yapılması son derece önemlidir.
Gebelikte kansızlığa iyi gelen besinler nelerdir?
Demir eksikliği anemisine sahip anne adaylarının bu dönemde beslenmelerine oldukça dikkat etmesi ve doktoru tarafından planlanan tedavisine ek olarak tükettiği besinlerle desteklemesi gerekmektedir.
Demir emilimini artırmak için beslenmenizde birkaç ufak değişiklikler yapmanızda fayda var. Bu değişikliklerden biri de C vitamini tüketimi. Demir içeriği yüksek besinleri C vitamini ile birlikte tüketmek, demirin vücudunuzdaki emiliminin artmasına yardımcı olmaktadır. Böylece demirin vücudunuzdaki emilimi artmakta dolayısıyla demir ihtiyacınızın daha çabuk karşılanmasına yardımcı olmaktadır.
Gebelikte Kansızlığa İyi Gelen Besinler
Kırmızı et ve hindi eti, pekmez, tahin helvası, kuru fasulye, nohut, mercimek gibi kuru baklagiller, taze meyve ve sebzeler, fındık, ceviz gibi yağlı tohumlar, demir içeriği zenginleştirilmiş yiyecekler, ıspanak, pazı, maydanoz vb. yeşil yapraklı sebzeleri örnek olarak verebiliriz.
Gebelikte görülen kansızlığın anneye etkileri nelerdir?
Gebelik döneminde anne adayında kansızlık durumuna rastlanması hem anne hem de doğacak olan bebeğiniz için çeşitli sorunlara yol açabilmektedir. Kansızlıkla birlikte vücudunuzun bağışıklık sisteminde zayıflamalar meydana gelebilir ve bu durum gebelik sürecinizde yaşanabilecek hastalıklara karşı sorun teşkil edebilir.
Aneminin en büyük belirtilerinden biri olan halsizlik ise anne adaylarının günlük çalışma rutinlerinde aksamalar meydana getirebilmektedir. Buna bağlı olarak çalışma kapasitesinde azalma görülebilir.
Gebelikte kansızlık bebeğime zarar verir mi?
Aneminin anne adaylarına olduğu kadar bebek ve çocuklar üzerinde de etkisi görülmektedir. Bu dönemde çocukların motor gelişimi ve koordinasyonunda bozulma ve büyüme geriliği gözlenebilmektedir.
Kansızlık beraberinde çeşitli enfeksiyonlara karşı dirençte azalma ve dikkat eksikliği meydana getirdiği bilinmektedir. Bu rahatsızlığa sahip gebe adaylarının doğacak olan bebeklerinde dil ve okul gelişiminde bozukluklar oluşabileceği de bilinen diğer etkilerdendir.
İlgili
İlgili yazılar
Anne Sütünün Yapısı Nasıldır?
Bebeklerle Oynanabilen Oyunlar Nelerdir?
Kolik Yaşayan Bebeğe Ne Yapılmalı?
Anne Sütünün Bebeğe Faydaları
Çocuk Psikolojisinde Anne ve Babanın Önemi
Ayakkabı için ”Seneye de Giyer” Demeyin!
Çocuklarda Sık Yaşanan Ayak Sorunları Nelerdir?
Çocukların ayaklarında gelişen bozuklukların erken tanısı son derece önemlidir. Bu ayak sorunlarını iki farklı kategoriye ayırabiliriz. Çocukların yüzde 60, 70,…
Masallar Çocukları Nasıl Etkiler?
Asırlardır anlatılan ve dilden dile dolaşan masalların çocuklar üzerindeki etkisi büyüktür. Esasına baktığımızda olağanüstü olaylar gibi görünen, ama çoğu zaman…
Bebeklerle Oynanabilen Oyunlar Nelerdir?
Bebekler için oyun, onların gelişiminin en önemli kısmı olarak kabul edilir. Gelişimi süresince zihinsel, duygusal ve sosyal gelişimine katkı sağlamak…
Hamilelikte Kansızlık Nedir?
Hamilelik döneminde anne adaylarının vücutlarındaki kan miktarı artar ve böylece buna bağlı olarak artan kapasitenin karşılanmamasıyla gebelikte kansızlık görülebilir. Birçok…
Prematüre Bebeklerin Beslenmesi
Prematüre bebekler genellikle miadında doğanlara oranla daha sık beslenirler ve beslenme süreleri de daha uzundur. Daha sık beslenen bebeklerin altlarını…
Bebekler Neden Huzursuz Emer?
Hamileliğin ilk haftalarında düzenli bir emzirme takvimi oluşabilir. Sonrasında genellikle bu düzene bağımlı olarak ilerleme sağlanır. Eğer bebeğinizin bir düzeni…
Emzirme Döneminde Kafein Tüketimi Nasıl Olmalı?
Tüketilen tüm besinlerden alınan kafein kana karışır ve besinlerden alınan oranla anne sütüne geçer. Günlük alınan miktar 400 mg’ı aşarsa,…
6. Aydan Sonra Beslenme Önerileri
Hamilelik, doğum, yüzündeki ilk gülümseme, çıkardığı ilk dişin heyecanı, attığı ilk adım. Tüm bu heyecanlı süreçler göz açıp kapayıncaya kadar…