Bebeğiniz büyürken gerek fiziksel gerek zihinsel olarak onların gelişimlerini çok önemsediğinizi biliyoruz. Anne ve babalar olarak çocuğunuzun zekasını geliştirmenin en güzel yollarından biri ona kitap okumaktır.
Her bireyin kitap okumasının onlar için ve yaşadıkları toplum için ne kadar değerli olduğunu biliyoruz. Okul öncesi çocuğunuza kitap okumanızın faydalarını birlikte inceleyelim:
Küçükken kitap okuma alışkanlığı kazanmamış çocuklar büyüdüklerinde kitap okumayı sıkıcı bulabilirler. Bu yüzden çocuklarınıza küçükken kitap okuma alışkanlığını kazandırmalısınız. Çocuklar büyürlerken çok hareketlidir ama kitap okursanız eğer kitabı sakince dinlediğini göreceksiniz. Bu sırada sakin ve huzurlu olurlar.
Okul öncesinde kitaplara ilgili olan çocukların akademik başarılarının daha iyi olduğu kanıtlanmış bir gerçektir. Kelime dağarcığı geniş olmayan çocuklar fen ve matematik gibi alanlarda da başarı sağlayamazlar. Onlar kendi kendilerine kitap okumaya başlamadan önce sizin onlara kitap okumaya başlamanız gerekmektedir.
Siz çocuğunuza kitap okurken, sizden duyduğu sesler ile konuşma ve anlama açısından gerekli sesleri öğreniyor olacak.
Hiçbirimiz bir kitabın nasıl okunacağını, resimlerin kelimelerden farklı olduğunu bilerek doğmadık. Siz kitabı okurken çocuğunuzun sizi izlemesi ve taklit etmesi onun alacağı tüm eğitimin temelini oluşturacaktır.
Siz ona kitap okurken sizinle kurduğu ilişkiyle okuduğunuz kitaptaki karakterlerin ilişkisini görerek, küçük yaşta doğru iletişim kurmayı öğrenecektir.
Kitaplardan duyduğu cümle yapıları sayesinde dil bilgisi yatkınlığı okul öncesinde gelişmeye başlayacaktır.
Yeni bir deneyim öncesi geriliyorsa çocuğunuza bu konu ile ilgili bir kitap okumanız deneyim öncesi onu sakinleştirecektir, bu sırada küçük çocuklar başta hikayenin sonuna kadar bekleyemeseler de zamanla hikayenin sonunu beklemeyi öğrenecektir. Bu hem dikkat sürelerini uzatacak, hem de kendi disiplinlerini sağlama becerileri gelişecektir.
Okul öncesi çocuklara kitap okunduğu zaman, bu çocuklar kitap okumayı görev olarak değil ilgi alanı olarak göreceklerdir. Kitap okunan çocukların diğer çocuklara oranla; kitabı, televizyon, bilgisayar oyunları ve tabletlerin yerine daha fazla seçtikleri gözlemleniyor.
İlgili
İlgili yazılar
Çocuklar Kaç Günde Bir Banyo Yapmalı?
Çocuklarda Ayak Büyümesi ve Gelişim
Bebeğinizi kaç derece suda yıkamalısınız?
Çocuklarda Ayak Ne Kadar Sürede Uzar?
Bebeklere Emzik Verilmeli mi?
Çocuklarda Sık Yaşanan Ayak Sorunları Nelerdir?
Çocukların ayaklarında gelişen bozuklukların erken tanısı son derece önemlidir. Bu ayak sorunlarını iki farklı kategoriye ayırabiliriz. Çocukların yüzde 60, 70,…
Masallar Çocukları Nasıl Etkiler?
Asırlardır anlatılan ve dilden dile dolaşan masalların çocuklar üzerindeki etkisi büyüktür. Esasına baktığımızda olağanüstü olaylar gibi görünen, ama çoğu zaman…
Bebeklerle Oynanabilen Oyunlar Nelerdir?
Bebekler için oyun, onların gelişiminin en önemli kısmı olarak kabul edilir. Gelişimi süresince zihinsel, duygusal ve sosyal gelişimine katkı sağlamak…
Hamilelikte Kansızlık Nedir?
Hamilelik döneminde anne adaylarının vücutlarındaki kan miktarı artar ve böylece buna bağlı olarak artan kapasitenin karşılanmamasıyla gebelikte kansızlık görülebilir. Birçok…
Prematüre Bebeklerin Beslenmesi
Prematüre bebekler genellikle miadında doğanlara oranla daha sık beslenirler ve beslenme süreleri de daha uzundur. Daha sık beslenen bebeklerin altlarını…
Bebekler Neden Huzursuz Emer?
Hamileliğin ilk haftalarında düzenli bir emzirme takvimi oluşabilir. Sonrasında genellikle bu düzene bağımlı olarak ilerleme sağlanır. Eğer bebeğinizin bir düzeni…
Emzirme Döneminde Kafein Tüketimi Nasıl Olmalı?
Tüketilen tüm besinlerden alınan kafein kana karışır ve besinlerden alınan oranla anne sütüne geçer. Günlük alınan miktar 400 mg’ı aşarsa,…
6. Aydan Sonra Beslenme Önerileri
Hamilelik, doğum, yüzündeki ilk gülümseme, çıkardığı ilk dişin heyecanı, attığı ilk adım. Tüm bu heyecanlı süreçler göz açıp kapayıncaya kadar…