Bebekleri etraflarındaki dünyayı keşfederken kulakları sayesinde bir sürü bilgi sahibi olurlar. İşitmek dil öğrenmeye yardımcı olur ve beyin gelişimini uyandırır. Bu yüzden en kısa zamanda işitme problemlerini tanımlamak önemlidir.
Doğumdan hemen sonra bebeğiniz işitme testi almalıdır. O andan itibaren doktorunuz her seferinde bebeğinizin işitme duyusunu kontrol etmelidir.
İç kulak hamileliğin 20. haftasında tamamen gelişmiştir ve bebekler tamamen gelişmiş işitme yeteneğiyle doğmuşlardır. Bu yüzden bebeğiniz dinlemeye hazırdır.
Doğumdan itibaren bebekler seslere, özellikle tiz seslere, dikkat ederler. Bebeğiniz tanıdık seslere cevap verir ve büyük ihtimal yüksek ve beklenmedik sesler duyunca korkarlar.
Bebeğinizin seslere nasıl cevap verdiği bir parça kişiliğine de bağlıdır. Daha hassas bir bebek en ufak seste zıplayabilir.
2 aylık olana kadar, birçok bebek tanıdık ses duydukları zaman sessizleşirler ve “oh” gibi sesler çıkartırlar. Eğer siz okurken veya konuşurken bebeğiniz etrafa bakarsa endişelenmeyin ancak eğer sesinize tepki vermiyorsa veya çevreden gelen seslerden korkmuyorsa doktorunuza söyleyin.
4 aylık olana kadar, bebekler sesin kaynağını araştırmaya başlarlar ve 6 aya kadar sesleri taklit etmeye çalışırlar. 8 aylık olana kadar, mırıldanmaya ve sesteki ton değişimine tepki vermeye başlar.
Bebeğiniz dünyayı anlamaya ve iletişime geçmeyi öğrenmeye devam eder.
İşitme doğumda çalışıyor bile olsa, beyinde karmaşık seslere ve anlam veren kısmın gelişmesi tamamen 12 yaşında biter.
Bazı işitme bozuklukları kaçınılmaz bile olsa, bebeğinizin işitme duyusunu korumanız için yapabilecekleriniz vardır.
Onu yüksek, uzatılmış seslerden koruyun. Bebeğinizin gelişimine yardımcı olmak için, onu çeşitli seslere maruz bırakacak yöntemleri araştırın. Müzik keşfedin. Ona şarkı söyleyin. Doğumundan başlayarak onunla konuşun ve kitap okuyun. Büyüyene kadar beklemenin anlamı yoktur. Bebeğinize kelimeler yağdırmanıza gerek yoktur. Ancak ilgisini çekiyorsa, ona ne yaptığınızı söyleyin. Eğer bebek bezi çantasını hazırlıyorsanız, oraya giren şeyleri açıklayın. Onu giydirirken, giydirdiğiniz şeyin rengini ve ne olduğunu söyleyin.
İlgili
İlgili yazılar
Bebeklere Emzik Verilmeli mi?
Anne Sütünün Yapısı Nasıldır?
Ayakkabı için ”Seneye de Giyer” Demeyin!
Çocuklarda Sık Yaşanan Ayak Sorunları Nelerdir?
Çocukların ayaklarında gelişen bozuklukların erken tanısı son derece önemlidir. Bu ayak sorunlarını iki farklı kategoriye ayırabiliriz. Çocukların yüzde 60, 70,…
Masallar Çocukları Nasıl Etkiler?
Asırlardır anlatılan ve dilden dile dolaşan masalların çocuklar üzerindeki etkisi büyüktür. Esasına baktığımızda olağanüstü olaylar gibi görünen, ama çoğu zaman…
Bebeklerle Oynanabilen Oyunlar Nelerdir?
Bebekler için oyun, onların gelişiminin en önemli kısmı olarak kabul edilir. Gelişimi süresince zihinsel, duygusal ve sosyal gelişimine katkı sağlamak…
Hamilelikte Kansızlık Nedir?
Hamilelik döneminde anne adaylarının vücutlarındaki kan miktarı artar ve böylece buna bağlı olarak artan kapasitenin karşılanmamasıyla gebelikte kansızlık görülebilir. Birçok…
Prematüre Bebeklerin Beslenmesi
Prematüre bebekler genellikle miadında doğanlara oranla daha sık beslenirler ve beslenme süreleri de daha uzundur. Daha sık beslenen bebeklerin altlarını…
Bebekler Neden Huzursuz Emer?
Hamileliğin ilk haftalarında düzenli bir emzirme takvimi oluşabilir. Sonrasında genellikle bu düzene bağımlı olarak ilerleme sağlanır. Eğer bebeğinizin bir düzeni…
Emzirme Döneminde Kafein Tüketimi Nasıl Olmalı?
Tüketilen tüm besinlerden alınan kafein kana karışır ve besinlerden alınan oranla anne sütüne geçer. Günlük alınan miktar 400 mg’ı aşarsa,…
6. Aydan Sonra Beslenme Önerileri
Hamilelik, doğum, yüzündeki ilk gülümseme, çıkardığı ilk dişin heyecanı, attığı ilk adım. Tüm bu heyecanlı süreçler göz açıp kapayıncaya kadar…