Blog Post

Yeni doğan Cilt Bakımı Nasıl Olmalıdır?
Bebek

Yeni doğan Cilt Bakımı Nasıl Olmalıdır? 

Yeni doğmuş bebeğinizin cildi her ne kadar mükemmel gözükse de henüz çok hassastır. Yeni doğan cildinin kalınlığı, geçirgenliği ve ph’ı erişkin cildinden faklı olduğu için dış etkenlere ve hasarlara karşı oldukça dayanıksızdır. Yeni doğan bebeklerin cildi oldukça hassastır. Hassas olan ciltlerinin doğal bariyer fonksiyonunun bozulmaması, temasa bağlı olarak tahriş ve alerji olmaması ya da çevresel faktörlerin zararlı etkilerine bağlı bir durum oluşmaması için yeni doğan bebeklerinin cilt yapısının ince olduğunu ve özel bir bakım gerektiğini unutmamak gerekir.

Bebeklerin cildi yetişkin cildi ile karşılaştırıldığında, bebek cildi %20-30 oralarında daha incedir. Kuruluk eğilimi ve nem kaybı daha fazladır. Hassas olan ciltleri alerjilere ve tahrişlere daha yatkındır.

Cilt vücudun en büyük organıdır. Yeni doğan bebeklerde, cildin en ince ve üstteki koruyucu tabakası epidermistir. Kolajen ve elastin, dermiste bulunan iki protein olup deriye destek ve esneklik sağlar. Yağ ve lenf dokusunu içeren en içteki tabaka hipodermis; epidermis ve dermis için taban oluşturur.

Yeni doğan bebeğin derisi yapısal ve işlevsel açıdan farklı olduğu için bu hassas cildi zararlı etkilerden korumak ebeveyn için önemli bir görevdir.

İşte bilmeniz gereken bazı ipuçları;

Nemi cilde hapseden, kuruluğu önleyerek ciltte kalıcı bir nemlenme sağlayacak ürün kullanmak bebeğinizin, deri bariyerinin olgunlaşmasına ve yenilenmesine katkı sağlayarak cildini koruyacaktır.

Bebeklerin hepsi vücudunun tamamını kaplayan verniks tabakasıyla dünyaya gelir. Cildi kaplayan bu kremsi tabaka bebeğin sağlığı için oldukça faydalıdır ve bebek dış dünyaya adapte olmaya çalışırken de bu tabaka sayesinde korunur ancak bebek birkaç gün sonra yağ ve ölü deri hücrelerinden oluşan bu katmanı kaybeder. Bu nedenle çevresel faktörleri de göz önünde bulundurduğumuzda yeni doğan bebeklerde cilt bakım ürünlerinin kullanılması gerekir. Özellikle bebek yağı, bebeklerin kuruyan ciltleri için iyi bir nemlendirici görevi görür. Üstelik vitamin bakımından zengin bileşenlerle hazırlandıkları için içeriğindeki vitaminler sayesinde cilt için oldukça besleyicidir.

Bebeğinize bakım yaparken bebek yağı kullanmak, cildinde bir kuruluk varsa derisinin rahatlamasına yardımcı olur. Dermatolojik olarak test edilmiş, boya içermeyen ve alerji yapma riski en aza indirilmiş ürün kullanmaya özen gösterin.

Ciltte kalıcı bir nemlenme sağlayan bebek yağı, bebeğinizin cildini derinlemesine temizleyerek pişik oluşumunu önler, alt temizliğinde ve bebek masajında kullanılarak bebeğinizi rahatlatmaya yardımcı olur.

İlgili yazılar