Bebek ile annenin arasındaki bağ anne karnındayken başlar. Doğum gerçekleştikten sonra bebeğin anne kucağına verilmesiyle ve annenin bebeği emzirmeye başlamasıyla bu bağ kuvvetlenmeye devam eder. Neredeyse bütün zamanını anneyle geçiren bebek, anne sevgisini daha yoğun hissetmeye başlar.
Bebeklerin önemli duyularından biri de dokunmaktır. Yeni doğmuş bir bebeğiniz varsa onunla fiziksel temas kurmaktan çekinmeyin. Bebeğinize sarılmanın, onu göğsünüze yatırıp uyutmanın verdiği haz ve mutluluk paha biçilemez. Tüm bunların yanında onun rahatlamasına yardımcı olacak bir yöntem olan bebek masajı, onun sizi hissetmesine ve sizinle bağ kurmasını sağlayacaktır.
Bebeğinizle aranızda oluşturmaya başladığınız bu iletişim yöntemleri aynı zamanda sarılma ve bağ kurma hormonu olan oksitosin hormonunun daha fazla salgılanmasına ve daha iyi bir ilişki kurmanıza sebep olur. Örneğin, bebeğiniz banyo yaptıktan sonra ona bebek yağıyla masaj yapabilirsiniz. Çünkü masaj yapmak, bebeklerin ruhsal ve fiziksel gelişimine katkı sağlar.
Bebekler önce babalarının sesini öğrenir ve etrafında bulunan diğer erkek seslerinden ayırt edebilir. Üstelik bunu 2 haftalıkken yapmayı başarırlar. Zaman geçtikçe büyük bir hevesle ve heyecanla babalarını beklemeye başlarlar ve kucağa alınmayı beklerler. Bu hevesli bekleyişi avantaja çevirerek aranızdaki bağı güçlendirmeye zemin hazırlayabilirsiniz.
Bebeğin babayla birlikte geçirdiği her vakit ve yaptığı her aktivite ileriki yaşlar için unutulmaz anılar oluşturur. Bu nedenle kaliteli zaman geçirmek önemlidir. aşağıdaki önerilerimize mutlaka kulak verin; eğer yeni doğmuş bir bebeğiniz varsa onunla fiziksel temas kurmaktan çekinmeyin. Bebeğinizin başını omzunuza yatırmak ya da hafifçe sallamak onu güvende hissettirecektir. Onunla sohbet etmeyi ihmal etmeyin. Çünkü sizin sesinizi duydukça sizinle ilişki kurmaya ve sesinizi tanımaya başlayacak.
Bakımını sadece anneye bırakmayın. siz de gerektiğinde bakımını üstlenin. Ağladığında onu sakinleştirin, besleyin ya da altını değiştirin. Bu, aranızdaki bağı güçlendirmeye yardımcı olacaktır.
Ona bebek şarkıları söyleyin. Her gün bu şarkıyı tekrarlayın ve ikinizin de keyif aldığı bir aktiviteye dönüştürün. Göreceksiniz ki bir süre sonra, siz şarkıyı söylemeye her başladığınızda bebeğiniz de size eşlik etmeye başlayacak.
Benim bebeğim daha çok küçük demeyin ve ona yaşına uygun hikâye kitapları okumaya başlayın. Bu hem onun gelişimi için hem de aranızdaki bağı güçlendirmek için çok faydalı olacaktır.
Bebekler farklı yüz ifadelerine ve ses tonlarına dikkat kesilirler. Bu sesin huzurlu bir tonda olmasına dikkat edin.
Babanın bebeğiyle olan iletişimi, onun ruh ve beden sağlığı açısından oldukça önemlidir. Üstelik, bu iletişime başlamak için bebeğin doğmasını beklemeye gerek yoktur. Bebeğiniz anne karnındayken de iletişim kurmaya başlayabilirsiniz. Annenin karnına dokunmak ve bebeğinizle konuşmak, onunla kuracağınız bağınızı yavaş yavaş güçlendirecektir.
Bebekler doğduktan sonra babanın ona gösterdiği yoğun ilgi sayesinde çevreleriyle iletişim kurmak için daha istekli olacaktır. Yapılan araştırmalara göre, babalarıyla iyi bir bağ ve iletişim kurmuş olan bebeklerin, büyüdüklerinde kendilerini ifade etme becerileri de daha gelişmiş oluyor. büyüme döneminde babaları aktif rol oynayan bebeklerin, sosyal hayata adapte olma sürecinde de daha başarılı oldukları biliniyor.
İlgili
İlgili yazılar
Bebek Çantasında Olması Gereken Malzemeler
Anne için Emzirmenin Önemi
Bebekler Nasıl Uyutulur?
Bebeklerin Tırnakları Nasıl Kesilir?
Çocuklarda Sık Yaşanan Ayak Sorunları Nelerdir?
Çocukların ayaklarında gelişen bozuklukların erken tanısı son derece önemlidir. Bu ayak sorunlarını iki farklı kategoriye ayırabiliriz. Çocukların yüzde 60, 70,…
Masallar Çocukları Nasıl Etkiler?
Asırlardır anlatılan ve dilden dile dolaşan masalların çocuklar üzerindeki etkisi büyüktür. Esasına baktığımızda olağanüstü olaylar gibi görünen, ama çoğu zaman…
Bebeklerle Oynanabilen Oyunlar Nelerdir?
Bebekler için oyun, onların gelişiminin en önemli kısmı olarak kabul edilir. Gelişimi süresince zihinsel, duygusal ve sosyal gelişimine katkı sağlamak…
Hamilelikte Kansızlık Nedir?
Hamilelik döneminde anne adaylarının vücutlarındaki kan miktarı artar ve böylece buna bağlı olarak artan kapasitenin karşılanmamasıyla gebelikte kansızlık görülebilir. Birçok…
Prematüre Bebeklerin Beslenmesi
Prematüre bebekler genellikle miadında doğanlara oranla daha sık beslenirler ve beslenme süreleri de daha uzundur. Daha sık beslenen bebeklerin altlarını…
Bebekler Neden Huzursuz Emer?
Hamileliğin ilk haftalarında düzenli bir emzirme takvimi oluşabilir. Sonrasında genellikle bu düzene bağımlı olarak ilerleme sağlanır. Eğer bebeğinizin bir düzeni…
Emzirme Döneminde Kafein Tüketimi Nasıl Olmalı?
Tüketilen tüm besinlerden alınan kafein kana karışır ve besinlerden alınan oranla anne sütüne geçer. Günlük alınan miktar 400 mg’ı aşarsa,…
6. Aydan Sonra Beslenme Önerileri
Hamilelik, doğum, yüzündeki ilk gülümseme, çıkardığı ilk dişin heyecanı, attığı ilk adım. Tüm bu heyecanlı süreçler göz açıp kapayıncaya kadar…