Bebeğinize alacağınız ayakkabının küçük olmamasına dikkat edin. Dışarıdan elinizle, ayağının ayakkabının içinde sıkışmadığını hissedilebilirsiniz. Başparmağınızla ayakkabının burnu arasında, elinizde başparmak genişliği kadar mesafe olması yeterlidir.
Ayakkabının ön kısmının yumuşak ve esnek olmasına özen gösterin.
Topuk kısmı daha sert, topuğu tutacak şekilde olmalıdır.
Bebeklere 3 yaşına kadar bileğe kadar uzanan tipte ayakkabılar alınmalıdır.
Ayakkabının tabanı kaymamalı ve sert olmamalıdır.
Ayakkabının içi el ile kontrol edilmeli; ayağı rahatsız edecek dikiş ya da çıkıntı olmamalıdır.
Ayakkabı hava alarak ayağın serin, rahat, koku yapmayan, kuru ortamda kalmasına izin vermelidir.
Ayakkabıdan çıktıktan sonra ayaklar kontrol edilmeli, kızarıklık, ayakkabıya bağlı bası, iz ve şekillerinin olup olmadığına bakılmalıdır.
Kalın sağlam kösele ayakkabılardan ziyade ayağa ve ayağın hareketliliğine destek verecek ayakkabılar tercih edilmelidir.
Bebek ayakkabısı için şeklin yanı sıra yapıldığı madde de çok önemlidir. Sentetik ve plastik ayakkabılardan uzak durulmalıdır.
Tabanın iç kısmında ayak tabanını destekleyecek hafif bir yükselti olmalıdır.
Her çocuk ortalama iki yaşına dek içe basar ve bu ayakkabı ile düzeltilemez.
Ayakkabı sadece ayağı dış ortamdan koruyucu olarak görev yapmalıdır. Ayağın gelişimi için herhangi bir desteğe ihtiyaç yoktur.
Başkasının kullanmış olduğu ayakkabılar asla giydirilmemelidir. Her çocuğun ayak ve basış karakterinin kendine özel olduğu unutulmamalıdır.
Ayakkabıyı denerken o ayakkabı ile birlikte giydirmeyi düşündüğünüz çorap ile deneyin.
Taban içinin ter emici bir maddeden yapılmış olduğundan emin olunmalıdır.
Taban malzemesi yeri sağlam tutan, kaymayan ve esnek bir malzemeden yapılmış olmalıdır. Sert ve yüksek tabanlar küçük çocuklarda sendelemelere ve düşmeye neden olabileceğinden kaçınılmalıdır.
Yanlış ayakkabı seçimi nelere sebep olur?
Çok sert ve ayak gelişimine zararı olan ayakkabılar; çocuğun ayak tabanındaki kavisin, yani çukurun düzgün oluşmasını, ayak adalelerinin sağlıklı gelişmesini ve yürüme denge refleksinin doğal gelişimini engeller.
İlgili
İlgili yazılar
Kışlık Bot Tabanı Nasıl Olmalı?
Çocuk Ayakkabısı Nasıl Temizlenir?
Sahte Ayakkabı Nasıl Anlaşılır?
Çocuklarda Sık Yaşanan Ayak Sorunları Nelerdir?
Çocukların ayaklarında gelişen bozuklukların erken tanısı son derece önemlidir. Bu ayak sorunlarını iki farklı kategoriye ayırabiliriz. Çocukların yüzde 60, 70,…
Masallar Çocukları Nasıl Etkiler?
Asırlardır anlatılan ve dilden dile dolaşan masalların çocuklar üzerindeki etkisi büyüktür. Esasına baktığımızda olağanüstü olaylar gibi görünen, ama çoğu zaman…
Bebeklerle Oynanabilen Oyunlar Nelerdir?
Bebekler için oyun, onların gelişiminin en önemli kısmı olarak kabul edilir. Gelişimi süresince zihinsel, duygusal ve sosyal gelişimine katkı sağlamak…
Hamilelikte Kansızlık Nedir?
Hamilelik döneminde anne adaylarının vücutlarındaki kan miktarı artar ve böylece buna bağlı olarak artan kapasitenin karşılanmamasıyla gebelikte kansızlık görülebilir. Birçok…
Prematüre Bebeklerin Beslenmesi
Prematüre bebekler genellikle miadında doğanlara oranla daha sık beslenirler ve beslenme süreleri de daha uzundur. Daha sık beslenen bebeklerin altlarını…
Bebekler Neden Huzursuz Emer?
Hamileliğin ilk haftalarında düzenli bir emzirme takvimi oluşabilir. Sonrasında genellikle bu düzene bağımlı olarak ilerleme sağlanır. Eğer bebeğinizin bir düzeni…
Emzirme Döneminde Kafein Tüketimi Nasıl Olmalı?
Tüketilen tüm besinlerden alınan kafein kana karışır ve besinlerden alınan oranla anne sütüne geçer. Günlük alınan miktar 400 mg’ı aşarsa,…
6. Aydan Sonra Beslenme Önerileri
Hamilelik, doğum, yüzündeki ilk gülümseme, çıkardığı ilk dişin heyecanı, attığı ilk adım. Tüm bu heyecanlı süreçler göz açıp kapayıncaya kadar…