Bebekler ortalama on iki aylıkken yürümeye başlar. Uzmanlar, çocuk 2 yaşına gelene kadar çıplak ayak ya da çorapla yürümesine izin verilmeli diyor. Böylelikle hem ayakların normal büyümesi, hem sağlıklı kas gelişimi, hem de parmakların kavrama yeteneğinin gelişmesi sağlanabilir.
Yeni doğan ve süt dönemindeki çocukların ayakkabı yerine, ayaklarının üşümemesi açısından çorap ya da patik giydirmeyi ihmal etmemelisiniz. Dışarı çıkarken, ayağında illa ayakkabı olmasını istiyorsanız yuvarlak hatları olan yumuşak bir ayakkabı giydirebilirsiniz.
Çocukların cilt altı yağ dokusu fazladır. Bu sebepten dolayı her çocuğun ayağı 2 yaşına kadar düztaban izlenimi verir. Ancak, çocuğa erken dönemde, özellikle sert tabanlı ayakkabı giydirilmesi; ark dediğimiz ayak kavislerinin fizyolojik gelişimini engeller ve düztabanlığın oluşmasını kolaylaştırır. Çocuklar ilerleyen yaşlarda daha aktif hale geldikçe ve ayakları geliştikçe, ayakkabı ihtiyacı belirginleşir. Ayakkabının önemi bu aşamadan sonra ortaya çıkar. Size de en büyük görev bu süreçte düşmektedir. Bu dönemde seçim yapacağınız ayakkabı onun gelişimini çok etkileyecektir.
Çocuğunuza seçeceğiniz ayakkabı, onları kısıtlamamalıdır. Yürümeye yeni başlayan çocukların ayakları gelişme sürecinde olduğu için plastik ya da kauçuk materyalden yarı esnek tabanlı ayakkabılar tercih edilmelidir.
Ayakkabı seçerken nelere dikkat etmelisiniz?
1. Bebeğiniz yanınızda olmadan ayakkabı almayın. Onun ayak ölçüsüne güvenmek yerine, uygun ayakkabıyı bulmak için deneme yanılma yöntemini tercih etmelisiniz.
2. Aldığınız ayakkabı için asla ‘zamanla açılır’ şeklinde bir düşünceniz olmasın; ayakkabınız daha ilk alındığı anda rahat olmalıdır.
3. Çocuğunuzun ayakkabı alışverişini sabah saatlerinde değil, öğleden sonra ya da akşam yapın. Çünkü gün içerisinde çocukların ayaklarında tıpkı büyüklerde olduğu gibi hafif bir şişme olur. Bu yüzden ayakkabı alışverişi öğleden sonra ya da akşam yapılmalıdır.
4. Çocuğunuzun ayakkabısını ayakta bastırarak deneyin. Çocuğunuzun son giydiği ayakkabı numarası yeni alacağınız ayakkabı için kesinlikle referans olarak alınmamalı. Çünkü çocuk ayakları, büyüme esnasında çok değişkenlik gösterebilir. Hızlı büyüyebilirler.
5. Ayakkabıyı denerken o ayakkabı ile birlikte giydirmeyi düşündüğünüz çorap ile deneyin.
6. Çocuğunuza ayakkabı alırken tercihiniz bot tipi olsun. Botların ayak bileğini daha iyi kavrayacağı düşünülürse tercihinizi bottan yana kullanmak daha uygun olacaktır.
7. Tabanı yarı yumuşak ve esnek, hatta bağcıklı olmasına özen gösterin.
8. Ayakucunda parmaklar rahat hareket edecek şekilde bir miktar boşluk kalmalıdır.
9. Tarak kısmının genişliği çocuğun ayağına uygun olmalı, yanlardan ayağı sıkmamalıdır. Ayrıca ayakkabıların hafif olması çocukların yürürken daha az enerji harcamalarını sağlar.
10. Topuk kısmı alçak olmalı. Yeni yürümeye başlayan çocuklarda ayakkabının topuklu olmasına gerek yoktur, üstelik topuksuz ayakkabı yürüyüşlerini kolaylaştıracaktır. Daha büyük çocuklarda da topuk yüksekliği 1.5-2 cm’yi geçmemelidir. Ayrıca, ayakkabının topuğu saran kısmı topuğu destekleyecek şekilde sert ve ön kısmının ise ayağın büküldüğü yerden rahatça bükülmesine izin verecek şekilde yumuşak olmasına dikkat ediniz. Ayak bileğini saran kısmı, ayak bileği hareketini engellemeyecek şekilde yumuşak olmasına özen göstermelisiniz.
Ayakkabının malzemesini doğru seçtiğinize emin misiniz?
En ideali doğal deridir. Derinin gözenekleri, ayağın teneffüs etmesini sağlar. Deri ayakkabının esneme kabiliyeti vardır ve ayak için en uygun şekli kolayca alabilir. Ayakkabıların üst kaplamaları için plastik gibi yapay maddelerden kaçınılmalı. Ayakkabının tabanı kaymalara karşı dayanıklı bir malzemeden olmalıdır. Çocuk ayakkabılarında sıklıkla kullanılan destekleyici mantar tabanlıklardan uzak durulması gerektiğini unutmayın.
İlgili
İlgili yazılar
Yeni doğan Cilt Bakımı Nasıl Olmalıdır?
Bebeğinizi kaç derece suda yıkamalısınız?
Sahte Ayakkabının Zararları Nedir?
Sararmış Ayakkabı Nasıl Beyazlatılır?
Çocuklarda Sık Yaşanan Ayak Sorunları Nelerdir?
Çocukların ayaklarında gelişen bozuklukların erken tanısı son derece önemlidir. Bu ayak sorunlarını iki farklı kategoriye ayırabiliriz. Çocukların yüzde 60, 70,…
Masallar Çocukları Nasıl Etkiler?
Asırlardır anlatılan ve dilden dile dolaşan masalların çocuklar üzerindeki etkisi büyüktür. Esasına baktığımızda olağanüstü olaylar gibi görünen, ama çoğu zaman…
Bebeklerle Oynanabilen Oyunlar Nelerdir?
Bebekler için oyun, onların gelişiminin en önemli kısmı olarak kabul edilir. Gelişimi süresince zihinsel, duygusal ve sosyal gelişimine katkı sağlamak…
Hamilelikte Kansızlık Nedir?
Hamilelik döneminde anne adaylarının vücutlarındaki kan miktarı artar ve böylece buna bağlı olarak artan kapasitenin karşılanmamasıyla gebelikte kansızlık görülebilir. Birçok…
Prematüre Bebeklerin Beslenmesi
Prematüre bebekler genellikle miadında doğanlara oranla daha sık beslenirler ve beslenme süreleri de daha uzundur. Daha sık beslenen bebeklerin altlarını…
Bebekler Neden Huzursuz Emer?
Hamileliğin ilk haftalarında düzenli bir emzirme takvimi oluşabilir. Sonrasında genellikle bu düzene bağımlı olarak ilerleme sağlanır. Eğer bebeğinizin bir düzeni…
Emzirme Döneminde Kafein Tüketimi Nasıl Olmalı?
Tüketilen tüm besinlerden alınan kafein kana karışır ve besinlerden alınan oranla anne sütüne geçer. Günlük alınan miktar 400 mg’ı aşarsa,…
6. Aydan Sonra Beslenme Önerileri
Hamilelik, doğum, yüzündeki ilk gülümseme, çıkardığı ilk dişin heyecanı, attığı ilk adım. Tüm bu heyecanlı süreçler göz açıp kapayıncaya kadar…