Blog Post

Anne Sütünün Yapısı Nasıldır?
Sağlık

Anne Sütünün Yapısı Nasıldır? 

Anne sütü bebeğinizin ilk 6 ay bütün gereksinimlerini karşılayacak karbonhidrat, yağ, protein, mineral, vitamin ve suyu dengeli bir oranda içerir. Ayrıca anne sütünde bebeği enfeksiyonlara karşı koruyan ve bağışıklık sistemini güçlendiren bazı biyoaktif faktörler vardır. Bunun yanında sindirimi kolaylaştıran ve besin maddelerinin kolay emilimini sağlayan başka faktörler de yine anne sütünde bulunmaktadır. İlk günlerde gelen süt kolostrum olarak adlandırılır. Daha sonraki günlerde ise geçiş sütü ve olgun süt salgılanır.
İlk ağız sütü nedir?
İlk ağız sütü doğumdan hemen sonra salınıp ilk 2-3 gün devam eden süttür. Koyu kıvamlı sarı renktedir. Protein içeriği yüksek, yağ ve şeker oranı düşüktür. İçerisinde beyaz küreler, immünglobulin ve vitamin A; K,E yüksek oranda bulunur. Kolostrum içindeki hücreler bebeği enfeksiyonlara karşı korur ve ilk kakasını kolay yapmasını sağlar. Genellikle kolostrum miktarı azdır. Fakat ilk günlerde bebeklerin mide kapasiteleri de henüz artmamış olduğu için bu dönemde süt ihtiyaçları da az olmaktadır. İlk 2-3 günden sonra sütün miktarı giderek artmaya başlar ve anneler memelerini daha dolgun hissederler. Bu dönmede sütün arttığı ve geldiği anlaşılır. Genellikle bu dönem süt inmesi şeklinde adlandırılır. İlk 7-14 gün arasında gelen süt ise geçiş sütü, 14 günden sonra salınan süte ise olgun süt denir.
Olgun Süt: Yaklaşık 10-14 günden sonra salgılanmaya başlayan süte olgun süt denir. Olgun süt bir emzirme süresi boyunca ilk süt ve son olarak iki kısımdan oluşur.
İlk Süt: Emzirmeye başladıktan sonra ilk dakikalar içerisinde gelen süttür. Sulu kıvamlıdır ve şeker içeriği yüksektir. Bebeğin su ihtiyacını karşılar.
Son Süt: Bebek emmeye başladıktan 2-3 dakika sonra gelen süttür. Krema kıvamında ve yağ içeriği yüksektir. Bebeğin sakinleşmesine ve doymasına yardımcı olur. Ayrıca yağ içeriği yüksek olduğu için bebeğin kilo almasını sağlar. Bebeğe doygunluk hissi vererek bebeğin tatmin olmasına yardımcı olur.

İlgili yazılar