Bebeğinizin ilk adım ayakkabısını almak için ne kadar sabırsız olduğunuzu biliyoruz fakat bunun için acele etmemelisiniz. Bebeğiniz tek başına yürümeye başlayana kadar ayakkabıya ihtiyaç duymaz. Yürümeye başladıktan sonra ayakkabı almak çok daha sağlıklı olur. Çocuğunuz yürümeye başlamadan önce ayakkabı giydirmemelisiniz. Özellikle evde giydirmeyin, dışarda yürüdüğü zamanlar için giydirebilirsiniz. Evdeyken çorap ya da panduf giymesi yeterlidir. Bu şekilde hem ayakları normal bir şekilde büyür hem de sağlıklı bir şekilde kas gelişimi, parmak kavrama yetenekleri gelişir. Ayakkabı alırken doğru numarayı almanız sağlığı açısından çok önemli.
Bebeğinizin zemini hissetmeni için çıplak ayakla basması önerilir. Bu dönemde bebeklerin ayak iskelet sistemi hızla gelişmektedir. Ayak ısısını korumaya dikkat etmelisiniz. Gelişimi açısında çok önemli.
İlk adım döneminde bebeğinizin ayakkabısının; bileği kavrayan, esnek, anatomik, hafif ve geniş tabanlı olmasına özen gösterin. Gelişim sürecinde ayak kavislerini destekleyen hafif ayakkabılar tercih edilmelidir. Alacağınız ayakkabı nefes alabilen bir yapıya sahip olmalıdır. Sentetik ve suni deri malzemeye sahip ayakkabılardan kaçınmalısınız. Deri ayakkabılar bebeklerin yere daha sağlam basmasını sağlar. Düşmelerini engeller.
Rahat bir ayakkabı mı, şık bir ayakkabı mı?
Bebeğiniz için ayakkabı alırken dikkat etmeniz gereken en önemli şey ayakkabının rahatlığı. Şıklığının ötesinde onun ayağına zarar vermeyen, koruyan, destekleyecek modellere yönelmelisiniz. Seçim yaparken cırt cırtlı, bağcıklı veya tokalı modeller tercih ederseniz, bebeğinizin ayak topuğu herhangi bir kayma yapmaz.
Sert tabanlı ayakkabılar yerine yumuşak tabanlı ayakkabıları tercih ederseniz bebeğinizin yürümesi daha kolay olur. Yumuşak tabanlı ayakkabılar ayaklarını incitmez.
Ayakkabı seçimini yanlış yaparsanız ne olur?
Yaygın olarak kullanılan plastik ayakkabılar, çocuğun ayaklarını yeterince sarmayan ayakkabılar bebeklerin ayak sağlığını olumsuz etkileyebilir. Yeni yürümeye başlayan bebeklerin düşmeleri sakatlıklara bile sebep olabilir. Bundan dolayı ayakkabıların tabanlarının ne kaygan ne de yeri çok tutan nitelikte olmalıdır. Sert, destekli ayakkabılar bebekler için uygun olmadığı için tercih edilmemelidir. Ayakların hareket kabiliyetlerini kısıtlayabilirler. Çocuklardaki küçük ayak problemlerinin çoğu zamanla düzelir. Ancak yine de çocuğunuz ayak yapısı ile ilgili endişeleriniz varsa bir ortopedi uzmanına başvurmalısınız.
İlgili
İlgili yazılar
Bebeğinize neden kitap okumalısınız?
Bebek Görmeye Giderken Ne Alınır?
Bebek Ayakkabı Ölçüsü Nasıl Alınır?
Yeni doğan Cilt Bakımı Nasıl Olmalıdır?
Çocuklarda Sık Yaşanan Ayak Sorunları Nelerdir?
Çocukların ayaklarında gelişen bozuklukların erken tanısı son derece önemlidir. Bu ayak sorunlarını iki farklı kategoriye ayırabiliriz. Çocukların yüzde 60, 70,…
Masallar Çocukları Nasıl Etkiler?
Asırlardır anlatılan ve dilden dile dolaşan masalların çocuklar üzerindeki etkisi büyüktür. Esasına baktığımızda olağanüstü olaylar gibi görünen, ama çoğu zaman…
Bebeklerle Oynanabilen Oyunlar Nelerdir?
Bebekler için oyun, onların gelişiminin en önemli kısmı olarak kabul edilir. Gelişimi süresince zihinsel, duygusal ve sosyal gelişimine katkı sağlamak…
Hamilelikte Kansızlık Nedir?
Hamilelik döneminde anne adaylarının vücutlarındaki kan miktarı artar ve böylece buna bağlı olarak artan kapasitenin karşılanmamasıyla gebelikte kansızlık görülebilir. Birçok…
Prematüre Bebeklerin Beslenmesi
Prematüre bebekler genellikle miadında doğanlara oranla daha sık beslenirler ve beslenme süreleri de daha uzundur. Daha sık beslenen bebeklerin altlarını…
Bebekler Neden Huzursuz Emer?
Hamileliğin ilk haftalarında düzenli bir emzirme takvimi oluşabilir. Sonrasında genellikle bu düzene bağımlı olarak ilerleme sağlanır. Eğer bebeğinizin bir düzeni…
Emzirme Döneminde Kafein Tüketimi Nasıl Olmalı?
Tüketilen tüm besinlerden alınan kafein kana karışır ve besinlerden alınan oranla anne sütüne geçer. Günlük alınan miktar 400 mg’ı aşarsa,…
6. Aydan Sonra Beslenme Önerileri
Hamilelik, doğum, yüzündeki ilk gülümseme, çıkardığı ilk dişin heyecanı, attığı ilk adım. Tüm bu heyecanlı süreçler göz açıp kapayıncaya kadar…