Anneler bebeklerini ne kadar uzun süre anne sütüyle beslerse bebekleri için anne sütünün faydaları o kadar uzun sürer.
Anne sütü, bebekler birçok hastalık ve enfeksiyondan korur. İçerdiği koruyucu maddeler, anne sütü tüketen bebeklerde; alerji, kusma, ishal, bronşit ve menenjit gibi rahatsızlıklar daha az görülmektedir. Anne sütünün içeriği, bebeklerin ihtiyaçlarına göre değişkenlik gösterebilir.
Anneler için bebek emzirmek de çok faydalıdır. Kalori yakmanızı sağlar. Böylelikle doğum öncesi kilonuza daha kolay bir şekilde dönebilirsiniz. Kemik yoğunluğunuzu arttırır. Yumurtalık ve göğüs kanseri riskini en aza indirir. Adet kanamalarınızı başlamasını geciktirir. Doğanın en güzel besini anne sütüdür. Bu nedenle, ilk zamanlar sizin için yorucu olsa bile pes etmeden bebeğinizi emzirin. İlk 6 ay anne sütü verebilmek sizin isteğinize bağlıdır. Bebeğiniz emerken huzursuz gözüküyorsa, pozisyonunu değiştirmeyi deneyebilirsiniz.
Bebeğinizi emzirmeye başlamadan önce temizliğinize dikkat etmelisiniz. Öncesinde ellerinizi mutlaka yıkayın. Rahat bir koltukta dik oturun, ayaklarınızı ve belinizi destekleyin. Yataktaysanız sırtınızı mutlaka yastıklarla destekleyin. Bebeğinizin doğru pozisyonda olduğuna emin olmalısınız. Bebek emerken burun deliklerinin kapanmamasına dikkat edin. Göğüs uçlarınızı sadece su ile temizleyin. Karbonatlı su kullanmayın. Bebeğinizi emzirdikten sonra sütünüzü göğüs uçlarınıza sürün. Bu süreçte emzirme sütyeni kullanmayı ihmal etmeyin. Giysileriniz sizin için kolaylık sağlayacak şekilde olsun. Bu süreçte kesinlikle sigara ve alkol kullanmayın. Sigara ve alkol sütünüzün azalmasına sebep olabilir.
Bebeğinizi ne sıklıkla emzirmelisiniz?
Bebeğinizin açıktığını hissettiğiniz her an emzirebilirsiniz. Anne sütü çabuk sindirilen bir besindir bu sebepten midesinin boşalması çok hızlı gerçekleştirilir. Başlangıçta bebeğiniz 1, 2 saat arayla emmek isteyebilir fakat sonrasında bu emme süreci uzayacaktır.
Bebeğinizin acıktığını nasıl anlarsınız?
Bebeğiniz acıktığında, göğsünüze ilgi gösterir. Ağzını açar, aranır. Emme hareketleri yapar. Ağlar. Yaklaşık 2, 3 hafta yeterli miktarda emmeden bebeğinizin uyumasına izin vermeyin. Eğer bebek emmek istemiyorsa ve son beslenmeden 3, 4 saat geçtiyse uyandırın ve emzirin.
Emzirme döneminde nelere dikkat etmelisiniz?
Emzirme döneminde kullanacağınız ilaçlar bebeğiniz için zararlı olabilir. İlaç almanız gerekiyorsa mutlaka doktorunuza danışın. İlaç almanız gereken durumlarda da ilacı bebeğinizi emzirdikten sonra alın. Alkol, sigara kullanmayın. Ayrıca bebeğin yanında kimsenin sigara içmesine izin vermeyin. Kafein içeren içecekler tüketmeyin. Bu durum bebeğinizde uykusuzluk yapabilir. İştahsızlığa sebep olabilir. Sadece kafein değil, asitli içecekler de tüketmeyin.
Bebeğiniz yeterli sütü alıyor mu?
İlk haftalarda bebeğinizin yeterli süt alıp almadığını merak etmeniz normaldir. Bebeğinizi emmek istediği her zaman emzirin. Yeterli beslendiğinin en önemli bulgusu bebeğinizin düzenli kilo almasıdır. İlk bir haftadan sonra düzenli bir şekilde kilo almaya başlar. İlk bir hafta çoğu bebek doğum kilosunun altına düşer, ancak 2. haftanın sonunda doğum kilosunu yakalamalıdır. Açık sarı renkte günde 5, 6 kez idrar yapmalıdır. İlk bir haftada günde en az 2 kez kakasını yapmalıdır. 1, 4. haftalarda günde en az 5 kez kaka yapmalıdır. Emzirmeden önce şiş ve dolgun olan göğüsleriniz bebeğiniz emdikten sonra yumuşamalıdır. Anne sütü alan bebeklerin tüm ihtiyaçları anne sütü tarafından karşılanır. Siz ne tüketirseniz bebeğiniz de onu tüketir. Bu sebepten, yedikleriniz ve içtikleriniz çok önemlidir. Bebekleri için, ilk 6 ay ek olarak su ve vitamin takviyesine ihtiyaç yoktur fakat D vitamini almasına özen göstermelisiniz.
İlgili
Anne Sütünün Bebeğe Faydaları
İlgili yazılar
Okula Dönüş: Sağlıklı Beslenme
Doğum hastane çantası nasıl hazırlanır?
Bebeklerle Oynanabilen Oyunlar Nelerdir?
Bebek Görmeye Giderken Ne Alınır?
Pişik Bakımı Nasıl Olmalı?
Çocuklarda Sık Yaşanan Ayak Sorunları Nelerdir?
Çocukların ayaklarında gelişen bozuklukların erken tanısı son derece önemlidir. Bu ayak sorunlarını iki farklı kategoriye ayırabiliriz. Çocukların yüzde 60, 70,…
Masallar Çocukları Nasıl Etkiler?
Asırlardır anlatılan ve dilden dile dolaşan masalların çocuklar üzerindeki etkisi büyüktür. Esasına baktığımızda olağanüstü olaylar gibi görünen, ama çoğu zaman…
Bebeklerle Oynanabilen Oyunlar Nelerdir?
Bebekler için oyun, onların gelişiminin en önemli kısmı olarak kabul edilir. Gelişimi süresince zihinsel, duygusal ve sosyal gelişimine katkı sağlamak…
Hamilelikte Kansızlık Nedir?
Hamilelik döneminde anne adaylarının vücutlarındaki kan miktarı artar ve böylece buna bağlı olarak artan kapasitenin karşılanmamasıyla gebelikte kansızlık görülebilir. Birçok…
Prematüre Bebeklerin Beslenmesi
Prematüre bebekler genellikle miadında doğanlara oranla daha sık beslenirler ve beslenme süreleri de daha uzundur. Daha sık beslenen bebeklerin altlarını…
Bebekler Neden Huzursuz Emer?
Hamileliğin ilk haftalarında düzenli bir emzirme takvimi oluşabilir. Sonrasında genellikle bu düzene bağımlı olarak ilerleme sağlanır. Eğer bebeğinizin bir düzeni…
Emzirme Döneminde Kafein Tüketimi Nasıl Olmalı?
Tüketilen tüm besinlerden alınan kafein kana karışır ve besinlerden alınan oranla anne sütüne geçer. Günlük alınan miktar 400 mg’ı aşarsa,…
6. Aydan Sonra Beslenme Önerileri
Hamilelik, doğum, yüzündeki ilk gülümseme, çıkardığı ilk dişin heyecanı, attığı ilk adım. Tüm bu heyecanlı süreçler göz açıp kapayıncaya kadar…