Ebeveyn olarak yaptığınız her şeyin bebeğinizin yararına olması için gayret ediyor olabilirsiniz. Öyle ki bebeğinizin fizyolojik gelişimi için ihtiyacı olan besin öğelerini karşılamaya, zihinsel gelişimini aktivitelerle desteklemeye ve duygusal zekasını desteklemek için de onunla bol bol oyun oynamaya zaman ayırabilirsiniz.
Tüm bu özverili ebeveynlik çabalarınız içerisinde dikkat etmeniz gereken şey ise bebeğinizle oynadığınız oyunların, onun tüm gelişim sürecini etkileyeceğidir. Çünkü henüz bebeğinize oyuncak seçerken bile onun fizyolojik ve zihinsel sağlığını etkileyebilecek bir karar alıyor olabilirsiniz. Cezbedici renkleriyle tüm raflarda yer alan plastik oyuncaklardan satın alarak fark etmeden kanserojen bebek oyuncakları ile bebeğinizi buluşturabilirsiniz.
Plastik Bebek Oyuncakları Neden Tehlikelidir?
Plastik oyuncaklar yaygın olarak PVC maddesinden yapılır. Bu plastik türevi, astım, alerji sorunlarına sebep olabilen ve merkezi sinir sistemini, cildi, karaciğeri, bağışıklık sistemini ve üreme sistemini etkileyebilen vinil klorür, dioksin ve ftalatlar gibi kanserojen maddeler içerir.
Bebeğiniz için seçeceğiniz oyuncakta “PVC içermez” etiketinin yer almasına dikkat edin. Eğer oyuncağın altında “ #3 ” ya da “PVC” harfleri varsa bu oyuncakları tercih etmeyin.
Plastik oyuncaklarda bulunup bebeklerin sağlığını olumsuz etkileyebilen diğer maddeler ise şunlardır:
BPA
BPA, bebek oyuncakları ve alıştırma bardaklarında sıkça kullanılan bir kimyasal maddedir. Bebeklerde endokrin sistemin, karaciğer ve böbrek fonksiyonlarının bozulmasına, gelişimsel bozukluğa ve obeziteye yol açabilir. Eğer bir bebek oyuncağının altında “7” yazıyorsa bu, onun BPA içerdiği anlamına gelir.
Fitalat
Fitalat, plastik oyuncaklara yumuşak bir doku kazandırır. Ancak fitalatlar, vücudun hormonal dengesini bozabilir ve kanser hücrelerinin büyümesine sebep olabilir.
Kadmiyum
Kadmiyum, plastikleri dayanıklı hale getirmek için kullanılan kanserojen bir maddedir. Beyin büyümesini etkileyebilir ve böbrek hasarına yol açabilir. Çin, dünyadaki en büyük 3 kadmiyum üreticisi ülkeden birisidir. Kadmiyum da Çin’den (PRC) ithal edilen birçok oyuncak içerisinde bulunur.
Oyuncak Alırken Nelere Dikkat Etmelisiniz?
Oyuncak seçimi yaparken şu özellikleri göz önünde bulundurabilirsiniz:
Ahşap ve pamuk iplik gibi doğal maddelerden yapılmış oyuncaklar tercih edilmelidir.
Renkli oyuncakların kurşun içermeyen boya ile boyanmış olması gerekir.
Peluş oyuncaklar yıkanabilir olmalıdır.
Kumaş oyuncakların etiketlerinde “Aleve dayanıklıdır.” ifadesinin yer almasına özen göstermelisiniz.
Boyalar toksik madde içermemelidir.
Bebeğinizin işitme kaybı yaşamaması için yüksek sesli oyuncaklar tercih etmeyin.
İlgili
İlgili yazılar
Çocuğunuzu Motive Etmenin Yolları
Işıklı Ayakkabı Pili Değiştirme Kılavuzu
Okula Dönüş: Sağlıklı Beslenme
Çocuklar Hangi Yaşta Nasıl Oyun Oynamalı?
Çocuklarda Sık Yaşanan Ayak Sorunları Nelerdir?
Çocukların ayaklarında gelişen bozuklukların erken tanısı son derece önemlidir. Bu ayak sorunlarını iki farklı kategoriye ayırabiliriz. Çocukların yüzde 60, 70,…
Masallar Çocukları Nasıl Etkiler?
Asırlardır anlatılan ve dilden dile dolaşan masalların çocuklar üzerindeki etkisi büyüktür. Esasına baktığımızda olağanüstü olaylar gibi görünen, ama çoğu zaman…
Bebeklerle Oynanabilen Oyunlar Nelerdir?
Bebekler için oyun, onların gelişiminin en önemli kısmı olarak kabul edilir. Gelişimi süresince zihinsel, duygusal ve sosyal gelişimine katkı sağlamak…
Hamilelikte Kansızlık Nedir?
Hamilelik döneminde anne adaylarının vücutlarındaki kan miktarı artar ve böylece buna bağlı olarak artan kapasitenin karşılanmamasıyla gebelikte kansızlık görülebilir. Birçok…
Prematüre Bebeklerin Beslenmesi
Prematüre bebekler genellikle miadında doğanlara oranla daha sık beslenirler ve beslenme süreleri de daha uzundur. Daha sık beslenen bebeklerin altlarını…
Bebekler Neden Huzursuz Emer?
Hamileliğin ilk haftalarında düzenli bir emzirme takvimi oluşabilir. Sonrasında genellikle bu düzene bağımlı olarak ilerleme sağlanır. Eğer bebeğinizin bir düzeni…
Emzirme Döneminde Kafein Tüketimi Nasıl Olmalı?
Tüketilen tüm besinlerden alınan kafein kana karışır ve besinlerden alınan oranla anne sütüne geçer. Günlük alınan miktar 400 mg’ı aşarsa,…
6. Aydan Sonra Beslenme Önerileri
Hamilelik, doğum, yüzündeki ilk gülümseme, çıkardığı ilk dişin heyecanı, attığı ilk adım. Tüm bu heyecanlı süreçler göz açıp kapayıncaya kadar…