Çocukların aynı ayakkabıyı üst üste giymesi ayak sağlığı için tehlikeli bir durumdur. Özellikle okul döneminde iki gün üst üste aynı ayakkabıyı giymemeleri gerekir. Çok uzun saatler giyilen ayakkabıları, gün aşırı giymeyi tercih etmek daha sağlıklı olacaktır.
Ayakkabıları sürekli giymek her yaştan insan için sağlıklı değildir. Ayakkabıların her gün giyilmesi; ayakkabı içinde havasızlığa, içinde oluşan bakterilerin ve mantarların sayısının çoğalmasına neden olur. Gün içinde ayak şiştiği için bir ayakkabıyı sürekli giymek onun şeklinin bozulmasına da sebep olur. Bu ayakkabıyı giymeye devam etmek, ayak şeklinin bozulmasına kadar ciddi sağlık sorunları oluşturabilir.
Ayakkabıyı satın almadan önce, ayakkabıyı çocuğunuza mutlaka denettirmelisiniz. Eğer çocuğunuzun ayak numaraları eşit değilse, ayakkabıyı büyük olan numaraya göre almalısınız. Bu deneme sırasında herhangi bir basma sıkıntısını olmadığına dikkat etmelisiniz. Ayakkabının önünde bir parmak kadar bir boşluk olmalı.
Yanlış ayakkabı seçimi yapmamak için çocuğunuza ayakkabı alırken çok dikkat etmelisiniz. Ayağında basma kusuru varsa burum durum ilerleyebilir. Özellikle ciddi topuk ağrılarına sebep olabilir. Topuk desteği olan ayakkabılar tercih ederseniz bu durum zamanla ortadan kalkabilir. Eğer dikkat edilmezse zamanla, tırnak batması, enfeksiyon gibi istenmeyen rahatsızlıklar yaşanabilir.
Okul çağı döneminde en sık görülen ayak rahatsızlıklarından biri topuk ağrısıdır. Çocuklar sürekli hareket halindedir ve ayak gelişimleri hala devam etmektedir. Bu da tüm yükün topuklarda toplanmasına sebep olmaktadır. Bu süreçte iyi bir destekli ayakkabı kullanılmazsa topuk ağrısı ciddi boyutlara ulaşabilir. Bunun yanında en çok görülen problemler arasında düztabanlıkta bulunuyor. Çocuğunuzun ayağında yüksek kavis varsa ve uygun ayakkabıyı giymiyorsa iç ve dışa basma, buna bağlı olarak bacakta şekil bozuklukları ortaya çıkabiliyor.
Ayakkabı Seçiminde Nelere Dikkat Edilmeli?
Çocuklar ayakkabısını giyerken dikkat etmeniz gerekenler şöyle;
Spor yaparken giydikleri ayakkabıları mümkün olmadıkça günlük hayatta giymemeliler.
Sporda giyilen ayakkabılarda, esnemeler daha fazla olacağı için spor ayakkabılarının günlük hayatta giyildiğinde basma kusurları çok daha belirgin hale gelecektir. Bu da ciddi rahatsızlara sebep olabilir.
Dışarda giyilen ayakkabılar, genellikle spor ayakkabılarına göre daha sert oldukları için ayakta çarpma alanları oluşması gibi problemleri çıkarabilir.
Çocuğunuzun yaptığı spora göre ayakkabı seçilmeye özen göstermelisiniz.
Voleybol, basketbol gibi spor dallarında kalın ve yumuşak tabanlı ayakkabılar, tenis ve koşmalı sporda atletizmde stabilize eden ayakkabılar dediğimiz topuğun etrafı sert malzeme yapılmış olan ayakkabıların kullanılması çok önemli.
Çocuklar çok hızlı büyüdüğü için ayakkabılarını tercih ederken ilk başta ayakkabılar o parmak boşluğu nedeniyle çok boşmuş genişmiş gibi gelse de yaklaşık 6 ay içersin de ayak çok hızlı büyüyüp bir ayakkabı değişimi ihtiyacı olabilir.
İlgili
İlgili yazılar
Sahte Ayakkabı Nasıl Anlaşılır?
Sararmış Ayakkabı Nasıl Beyazlatılır?
Çocuklarda Ayak Üstüne Basamama: Nedenleri
Kışlık Bot Tabanı Nasıl Olmalı?
Çocuklar Neden Ateşleniyor?
Çocuklarda Sık Yaşanan Ayak Sorunları Nelerdir?
Çocukların ayaklarında gelişen bozuklukların erken tanısı son derece önemlidir. Bu ayak sorunlarını iki farklı kategoriye ayırabiliriz. Çocukların yüzde 60, 70,…
Masallar Çocukları Nasıl Etkiler?
Asırlardır anlatılan ve dilden dile dolaşan masalların çocuklar üzerindeki etkisi büyüktür. Esasına baktığımızda olağanüstü olaylar gibi görünen, ama çoğu zaman…
Bebeklerle Oynanabilen Oyunlar Nelerdir?
Bebekler için oyun, onların gelişiminin en önemli kısmı olarak kabul edilir. Gelişimi süresince zihinsel, duygusal ve sosyal gelişimine katkı sağlamak…
Hamilelikte Kansızlık Nedir?
Hamilelik döneminde anne adaylarının vücutlarındaki kan miktarı artar ve böylece buna bağlı olarak artan kapasitenin karşılanmamasıyla gebelikte kansızlık görülebilir. Birçok…
Prematüre Bebeklerin Beslenmesi
Prematüre bebekler genellikle miadında doğanlara oranla daha sık beslenirler ve beslenme süreleri de daha uzundur. Daha sık beslenen bebeklerin altlarını…
Bebekler Neden Huzursuz Emer?
Hamileliğin ilk haftalarında düzenli bir emzirme takvimi oluşabilir. Sonrasında genellikle bu düzene bağımlı olarak ilerleme sağlanır. Eğer bebeğinizin bir düzeni…
Emzirme Döneminde Kafein Tüketimi Nasıl Olmalı?
Tüketilen tüm besinlerden alınan kafein kana karışır ve besinlerden alınan oranla anne sütüne geçer. Günlük alınan miktar 400 mg’ı aşarsa,…
6. Aydan Sonra Beslenme Önerileri
Hamilelik, doğum, yüzündeki ilk gülümseme, çıkardığı ilk dişin heyecanı, attığı ilk adım. Tüm bu heyecanlı süreçler göz açıp kapayıncaya kadar…