Blog Post

Çocuklarda Ayakkabı Seçimi Neye Göre Yapılır?
Ayakkabı

Çocuklarda Ayakkabı Seçimi Neye Göre Yapılır? 

Çocukların aynı ayakkabıyı üst üste giymesi ayak sağlığı için tehlikeli bir durumdur. Özellikle okul döneminde iki gün üst üste aynı ayakkabıyı giymemeleri gerekir. Çok uzun saatler giyilen ayakkabıları, gün aşırı giymeyi tercih etmek daha sağlıklı olacaktır.

Ayakkabıları sürekli giymek her yaştan insan için sağlıklı değildir. Ayakkabıların her gün giyilmesi; ayakkabı içinde havasızlığa, içinde oluşan bakterilerin ve mantarların sayısının çoğalmasına neden olur. Gün içinde ayak şiştiği için bir ayakkabıyı sürekli giymek onun şeklinin bozulmasına da sebep olur. Bu ayakkabıyı giymeye devam etmek, ayak şeklinin bozulmasına kadar ciddi sağlık sorunları oluşturabilir.

Ayakkabıyı satın almadan önce, ayakkabıyı çocuğunuza mutlaka denettirmelisiniz. Eğer çocuğunuzun ayak numaraları eşit değilse, ayakkabıyı büyük olan numaraya göre almalısınız. Bu deneme sırasında herhangi bir basma sıkıntısını olmadığına dikkat etmelisiniz. Ayakkabının önünde bir parmak kadar bir boşluk olmalı.

Yanlış ayakkabı seçimi yapmamak için çocuğunuza ayakkabı alırken çok dikkat etmelisiniz. Ayağında basma kusuru varsa burum durum ilerleyebilir. Özellikle ciddi topuk ağrılarına sebep olabilir. Topuk desteği olan ayakkabılar tercih ederseniz bu durum zamanla ortadan kalkabilir. Eğer dikkat edilmezse zamanla, tırnak batması, enfeksiyon gibi istenmeyen rahatsızlıklar yaşanabilir.

Okul çağı döneminde en sık görülen ayak rahatsızlıklarından biri topuk ağrısıdır. Çocuklar sürekli hareket halindedir ve ayak gelişimleri hala devam etmektedir. Bu da tüm yükün topuklarda toplanmasına sebep olmaktadır. Bu süreçte iyi bir destekli ayakkabı kullanılmazsa topuk ağrısı ciddi boyutlara ulaşabilir. Bunun yanında en çok görülen problemler arasında düztabanlıkta bulunuyor. Çocuğunuzun ayağında yüksek kavis varsa ve uygun ayakkabıyı giymiyorsa iç ve dışa basma, buna bağlı olarak bacakta şekil bozuklukları ortaya çıkabiliyor.

Ayakkabı Seçiminde Nelere Dikkat Edilmeli?

Çocuklar ayakkabısını giyerken dikkat etmeniz gerekenler şöyle;

Spor yaparken giydikleri ayakkabıları mümkün olmadıkça günlük hayatta giymemeliler.

Sporda giyilen ayakkabılarda, esnemeler daha fazla olacağı için spor ayakkabılarının günlük hayatta giyildiğinde basma kusurları çok daha belirgin hale gelecektir. Bu da ciddi rahatsızlara sebep olabilir.

Dışarda giyilen ayakkabılar, genellikle spor ayakkabılarına göre daha sert oldukları için ayakta çarpma alanları oluşması gibi problemleri çıkarabilir.

Çocuğunuzun yaptığı spora göre ayakkabı seçilmeye özen göstermelisiniz.

Voleybol, basketbol gibi spor dallarında kalın ve yumuşak tabanlı ayakkabılar, tenis ve koşmalı sporda atletizmde stabilize eden ayakkabılar dediğimiz topuğun etrafı sert malzeme yapılmış olan ayakkabıların kullanılması çok önemli.

Çocuklar çok hızlı büyüdüğü için ayakkabılarını tercih ederken ilk başta ayakkabılar o parmak boşluğu nedeniyle çok boşmuş genişmiş gibi gelse de yaklaşık 6 ay içersin de ayak çok hızlı büyüyüp bir ayakkabı değişimi ihtiyacı olabilir.

İlgili yazılar