Blog Post

Bebeklerde Oturma, Emekleme, Yürüme Dönemi
Ayakkabı

Bebeklerde Oturma, Emekleme, Yürüme Dönemi 

Bebeklerin fizikleri, belirli evrelerden geçerek gelişmektedir. Oturmaya başlamadan önce dengelerini sağlayacak kasların gelişmiş olması gerekmektedir. Bebeklerini büyütürken anne babaların akıllarında bebekler ne zaman oturtulmalı, ne zaman kendi kendilerine dönmeye başlar, ne zaman yürür gibi sorular vardır. Bebeklerinin ne zaman hangi evreden geçeceğini bilen ebeveynler onlara doğru zamanda ve doğru şekilde destek olabilirler.

Bebekler ne zaman oturmaya başlar?

Belirli evrelerden geçerek, fiziksel gelişimlerini gerçekleştiren bebeklerin, oturmaya başlamadan önce kaslarının denge sağlayabilecekleri kadar gelişmiş olması gerekir. Bu durumun bilincinde olan ebeveynler bebekleri gözlemleyerek doğru zamanın yaklaştığı çok rahat bir şekilde hissedebilirler.

Bebekler doğduklarında sınırlı derece hareket edebilirler. Pozisyonlarını değiştiremezler, başlarını kaldıramazlar. Başlarını tutabilmeleri için boyun, sırt kaslarının güçlenmesi gerekir. Yattığı yerden başını kaldırmaya çalışması kas gelişimine katkı sağlamaktadır. Başlangıçta hareketlerinin farkında olmayan bebekler, başlarını dik tutmaya başlayıp, yan dönebildikten sonra destek sağlayarak oturtmaya başlayabilirsiniz.

2 ay civarında olan bebekler yan yatırıldıklarında, sırt üstüne gelecek şekilde dönmeye başlayabilirler. 4 aylık olan bebeklerse sırt üstü yatarken, yana dönebilirler. Bu evrelerde oturmaya hazırlanan bebeğin karın ve boyun kaslarının güçlenmesi çok önemlidir. Bu nedenle yapılan destekleyici hareketlerin olması süreci kolaylaştırır.

Bebeklerin kasları 3. aydan itibaren güçlenmeye başlar. 4. ayında olan bebekler destekle oturmaya başlayabilirler. 4. aydan itibaren kısa süreli alıştırmalar yaparak bebek kendi başına oturmaya hazırlanılabilir. 6. aydan itibaren ise bebek desteksiz şekilde kendi başına oturabilir.

Bebekler ne zaman emeklemeye başlar?

Bebekler genellikle 8. aydan itibaren emeklemeye başlar. Her bebeğin gelişimi farklıdır ve bu evrelerin yaşandığı aylarda da farklılıklar olması çok doğal. İşte tam da bu sebepten bazı bebekler emekleme aşamasından geçmeden yürümeye başlayabilirler.

Emeklemeyi öğrenen bebekler denge kurmaya çalıştıktan sonra artık çevreyi keşfetmeye başlarlar. Her bebeğin gelişimi farklı olduğu gibi emekleme stilleri de farklı olabilir.

Bebeğin emeklemeye alışması için bazı destekleyici aktiviteler yapılabilir. Örneğin, bebeğin sevdiği oyuncakları, ulaşmak isteyeceği nesneleri ondan biraz uzağa koyarsanız emekleyerek ona ulaşmaya çalışacaktır. Bu evre uzun sürebilir ve bebek hemen yürüme aşamasına geçmeyebilir. Bebeğin cesaretini kırmak onun bu evreyi daha geç atlatmasına neden olabilir. O nedenle bebekle konuşarak, göz teması kurularak küçük ilerlemelerinin desteklenmesi oldukça önemlidir.

Bebekler ne zaman yürümeye başlar?

Bebekler 11. aydan itibaren yürümeye başlayabilirler. Bu da yine her bebek için değişecek bir durumdur. Yeni doğan bebekler yürüme refleksi ile hayata gelirler. Ancak sonrasında bu durum değişir ve yürüyemezler çünkü kasları henüz o kadar gelişmiş değildir. 11. ayına gelen bebekler ise bazı gelişim aşamaları geçtikleri için kasları güçlenir ve yürümeye başlarlar. Dengede durmayı öğrendiklerinde destek almadan yürüme evresi başlar. Yapılacak olan egzersizlerle bebeklere yardımcı olunabilir. Örneğin; bebeğin kollarından tutarak onu yürütmeye çalışmak bebeğin bacak kaslarını güçlendirir ve zamanla kendi başına yürümeyi öğrenmesine yardımcı olur.

İlgili yazılar