Blog Post

Bebeğinizi Kucağınıza Ne Zaman ve Ne Kadar Almalısınız?
Bebek

Bebeğinizi Kucağınıza Ne Zaman ve Ne Kadar Almalısınız? 

Yeni ebeveyn olmuş insanların akıllarında pek çok soru vardır. Bebeklerin ne kadar süre ile kucakta tutulması, bu sorulardan sadece biridir diyebiliriz.
Bebekler 9 ay boyunca anne karnında sıcak, güvenli, vücudu sarmalayan sessiz bir ortamda bulundukları için doğduktan sonra da bu sıcaklığı arıyor olabilirler. Doğumdan özellikle ilk 3-4 ay dış ortama alışmakta zorluk çekerler.
Güvenli ortamından uzakta kalmak demektir. Bu ortam bebekleri huzursuz eder ve sürekli güvenli ortamlarına geri dönmek için ağlamalarına neden olur. İşte bu nedenle annenin vücuduna yakın olmak ve kucakta kalmak isterler. Çünkü kucakta olmak onları sakinleştirir, rahatlatır ve mutlu eder. Kısaca ağlayan bebeğinizi kucağınıza aldığınızda mutlaka sakinleşir.
Yapılan pek çok çalışma bebeklerin hem fizyolojik hem de psikolojik olarak dokunulma ve sarılmaya ihtiyaçları olduğunu göstermiştir. Doğumdan itibaren bebeğinize sarılmanın onun fiziksel ve psikolojik gelişimine katkısı vardır. Ayrıca bebeğinizi tanımanıza ve onun ipuçlarına duyarlı olmanızı sağlar. Zaten ilk aylarda bebeklerin çoğu kendisini annesinin veya primer bakım veren kişinin bir parçası olarak algılar.
Son yıllarda pek çok aile bağımsızlığa çok fazla önem verdiği için bebekleri çok sık kucağa almanın bu bağımsızlığı negatif etkileyeceğini düşünmektedir. Ama aslında kucağa alınan bebeklerin ileride daha bağımsız olduğu gösterilmiştir.
Anne babaların bebeğimi ne zaman kucağa almalı ve ne kadar süre ile kucakta tutmalı gibi endişeleri de vardır. Bebeğinizin ihtiyacı olduğunu hissettiğinizde kucağa almanız yeterlidir. Tabi ki 24 saat boyunca bebeğinizi kucağınızda taşımanız zordur. Eşiniz ve akrabalarınız da bu konuda size yardımcı olabilir. Ayrıca bir sling veya taşıyıcı kullanmak da sizi rahatlatır ama bebeğinizi uzun süre kucakta tutmanın onun gelişimini de etkileyebileceğini unutmayın. Motor becerileri için ve kaslarının gelişimi için aktivite yapması ve kucakta olmadığı zamanların da olması gerekir. Yerde oyun matı üzerinde vakit geçirmesi onun gelişimini destekleyecektir.
Peki bebekler her ağladığı zaman kucağa alınmalı mı?
Önemli olan ihtiyacı olduğu zaman mutlaka kucağa alınmasıdır. Bebeklerin her ağladığında fazladan kucaklanması veya ağlamasının görmezden gelinerek kucağa alınmaması davranışının her ikisi de yanlıştır. Doğru olan onun ihtiyacı olduğu zamanı anlamak ve o zaman kucağa almaktır. Sonuçta unutmayın ki bebekler büyüdüğü zaman hiç biri kucakta olmak istemez. Ayrıca zaman çabuk geçer ve bebeğiniz hemen büyür. Büyüdüğü zaman zaten siz onu kucağınıza alamazsınız. O nedenle bebeğinizin size ihtiyacı olduğunu düşündüğünüz zaman onu mutlaka kucağınıza alın ve onu sevdiğinizi hissettirin.

İlgili yazılar