Yeni ebeveyn olmuş insanların akıllarında pek çok soru vardır. Bebeklerin ne kadar süre ile kucakta tutulması, bu sorulardan sadece biridir diyebiliriz.
Bebekler 9 ay boyunca anne karnında sıcak, güvenli, vücudu sarmalayan sessiz bir ortamda bulundukları için doğduktan sonra da bu sıcaklığı arıyor olabilirler. Doğumdan özellikle ilk 3-4 ay dış ortama alışmakta zorluk çekerler.
Güvenli ortamından uzakta kalmak demektir. Bu ortam bebekleri huzursuz eder ve sürekli güvenli ortamlarına geri dönmek için ağlamalarına neden olur. İşte bu nedenle annenin vücuduna yakın olmak ve kucakta kalmak isterler. Çünkü kucakta olmak onları sakinleştirir, rahatlatır ve mutlu eder. Kısaca ağlayan bebeğinizi kucağınıza aldığınızda mutlaka sakinleşir.
Yapılan pek çok çalışma bebeklerin hem fizyolojik hem de psikolojik olarak dokunulma ve sarılmaya ihtiyaçları olduğunu göstermiştir. Doğumdan itibaren bebeğinize sarılmanın onun fiziksel ve psikolojik gelişimine katkısı vardır. Ayrıca bebeğinizi tanımanıza ve onun ipuçlarına duyarlı olmanızı sağlar. Zaten ilk aylarda bebeklerin çoğu kendisini annesinin veya primer bakım veren kişinin bir parçası olarak algılar.
Son yıllarda pek çok aile bağımsızlığa çok fazla önem verdiği için bebekleri çok sık kucağa almanın bu bağımsızlığı negatif etkileyeceğini düşünmektedir. Ama aslında kucağa alınan bebeklerin ileride daha bağımsız olduğu gösterilmiştir.
Anne babaların bebeğimi ne zaman kucağa almalı ve ne kadar süre ile kucakta tutmalı gibi endişeleri de vardır. Bebeğinizin ihtiyacı olduğunu hissettiğinizde kucağa almanız yeterlidir. Tabi ki 24 saat boyunca bebeğinizi kucağınızda taşımanız zordur. Eşiniz ve akrabalarınız da bu konuda size yardımcı olabilir. Ayrıca bir sling veya taşıyıcı kullanmak da sizi rahatlatır ama bebeğinizi uzun süre kucakta tutmanın onun gelişimini de etkileyebileceğini unutmayın. Motor becerileri için ve kaslarının gelişimi için aktivite yapması ve kucakta olmadığı zamanların da olması gerekir. Yerde oyun matı üzerinde vakit geçirmesi onun gelişimini destekleyecektir.
Peki bebekler her ağladığı zaman kucağa alınmalı mı?
Önemli olan ihtiyacı olduğu zaman mutlaka kucağa alınmasıdır. Bebeklerin her ağladığında fazladan kucaklanması veya ağlamasının görmezden gelinerek kucağa alınmaması davranışının her ikisi de yanlıştır. Doğru olan onun ihtiyacı olduğu zamanı anlamak ve o zaman kucağa almaktır. Sonuçta unutmayın ki bebekler büyüdüğü zaman hiç biri kucakta olmak istemez. Ayrıca zaman çabuk geçer ve bebeğiniz hemen büyür. Büyüdüğü zaman zaten siz onu kucağınıza alamazsınız. O nedenle bebeğinizin size ihtiyacı olduğunu düşündüğünüz zaman onu mutlaka kucağınıza alın ve onu sevdiğinizi hissettirin.
İlgili
İlgili yazılar
Bebekler Neden Kusar?
Bebeğinize neden kitap okumalısınız?
Yürüteç Kullanmak Doğru Mu?
Bebekler Ne Zaman Konuşmaya Başlar?
Çocuklarda Sık Yaşanan Ayak Sorunları Nelerdir?
Çocukların ayaklarında gelişen bozuklukların erken tanısı son derece önemlidir. Bu ayak sorunlarını iki farklı kategoriye ayırabiliriz. Çocukların yüzde 60, 70,…
Masallar Çocukları Nasıl Etkiler?
Asırlardır anlatılan ve dilden dile dolaşan masalların çocuklar üzerindeki etkisi büyüktür. Esasına baktığımızda olağanüstü olaylar gibi görünen, ama çoğu zaman…
Bebeklerle Oynanabilen Oyunlar Nelerdir?
Bebekler için oyun, onların gelişiminin en önemli kısmı olarak kabul edilir. Gelişimi süresince zihinsel, duygusal ve sosyal gelişimine katkı sağlamak…
Hamilelikte Kansızlık Nedir?
Hamilelik döneminde anne adaylarının vücutlarındaki kan miktarı artar ve böylece buna bağlı olarak artan kapasitenin karşılanmamasıyla gebelikte kansızlık görülebilir. Birçok…
Prematüre Bebeklerin Beslenmesi
Prematüre bebekler genellikle miadında doğanlara oranla daha sık beslenirler ve beslenme süreleri de daha uzundur. Daha sık beslenen bebeklerin altlarını…
Bebekler Neden Huzursuz Emer?
Hamileliğin ilk haftalarında düzenli bir emzirme takvimi oluşabilir. Sonrasında genellikle bu düzene bağımlı olarak ilerleme sağlanır. Eğer bebeğinizin bir düzeni…
Emzirme Döneminde Kafein Tüketimi Nasıl Olmalı?
Tüketilen tüm besinlerden alınan kafein kana karışır ve besinlerden alınan oranla anne sütüne geçer. Günlük alınan miktar 400 mg’ı aşarsa,…
6. Aydan Sonra Beslenme Önerileri
Hamilelik, doğum, yüzündeki ilk gülümseme, çıkardığı ilk dişin heyecanı, attığı ilk adım. Tüm bu heyecanlı süreçler göz açıp kapayıncaya kadar…